Roald Øye

Pensjonist
410

Jeremias gledesdrepende profeti?

Israels planer om «annektering» av Judea og Samaria har lenge vært den store snublestenen for EU-landene i deres forhold til Israel.» Det burde de, etter manges mening, ikke lenger være etter det som har skjedd mellom Israel og to araberstater. 15. september skal UAE, Bahrain og Israel inngå en historisk viktig avtale seg i mellom i Washington DC.

Publisert: 15. sep 2020

Det bibelske kjerneområdet forblir likevel en stor snublesten for alle som forsøker å skape en ny palestinsk stat på områdene, som i San Remo i 1920 og i 1922 ble avsatt til å være hjemland for all verdens jøder etter 1. verdenskrig. Det innser alle som har fulgt med i israelsk innenrikspolitikk.

Statsminister Benjamin Netanyahu gikk i mars 2018 til valg for 3. gang på under to år på et program som lovet å innlemme de to bibelske landområdene i Eretz Israel. I alle partier i Knesset, unntatt i de arabiske partiene, er det i medlemsmassen et flertall for «annektering». I høyrepartiet Yamina, der lederen Naftali Bennett har seilt opp som en utfordrer for Netanyahu etter et nyvalg, er det et stort flertall blant sympatisørene som ønsker en rask innlemmelse av områdene, allerede før det amerikanske presidentvalget den 3. november 2020.

Enn så lenge kan alle glede seg over tegnene som tyder på at det blir fred i Midtøsten. Det synes som om begrepet «sionisme» på israelsk side fremdeles blir forstått slik generasjonen til Ben Gurion gjorde i 1930- og 1940- årene. De skilte mellom pragmatisk og religiøs sionisme, og som pragmatiske sionister tok de imot alle «smulene» som verdenssamfunnet til en hver tid ga dem i deres kamp for sitt hjemland. 

De holdt frem med hilsenen til hverandre: «Neste år i Jerusalem!» Det hele stoppet riktignok opp i 1948, og ingen vet hvor lenge jødene må vente før drømmen deres om Eretz Israel går i oppfyllelse. Troende sionister, både jøder og kristne, deriblant statsminister Netanyahu, er overbevist om at gjenopprettelsen av hjemlandet vil skje før eller senere.

Statsminister Netanyahu sa ved avreisen til Washington 13. september for å undertegne avtalen med UAE og Bahrain at entusiasmen for avtalen er like stor i alle tre landene, og at flere araberland snart ville følge etter. 

Fredsutsiktene ser unektelig lovende ut for alle som ikke kjenner de harde realiteter: I forkant av avtalene med de to araberstatene har statsminister Netanyahu uten røpe det for lokale israelske ledere, lovet de arabiske lederne å fryse enhver utvidelse av israelsk jurisdiksjon på "Vestbredden". I det forholdet ligger det en udetonert bombe.

Jeremia er en gledesdreper som med sin profeti i Bibelen skriver: «Lettvint helbreder de bruddet i folket mitt. «De sier: Fred, fred! Men det er ikke fred.» (Jer. 6.14.) Verden får snart vite om Jeremias gledesdrepende profeti for over 2500 år siden er noe å bry seg om.

3 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere