Gunnar Grøsland

Kommunikasjonsrådgiver
2

Hva er et menneskes verd?

De fleste jeg kjenner vil uten videre si at de mener at alle mennesker har lik verdi. Sånn er det bare. Der jeg ferdes er det politisk ukorrekt å si noe annet. Men er det at vi sier det, det samme som at vi mener det?

Publisert: 24. jul 2020

 Det var i formiddag jeg snakket om dette med min kloke venn. Han hadde registrert at flere av hans venner signaliserte at det er forskjell på folk. Det var tydelig at mennesker med makt, intelligens, et vakkert fjes, mye penger, en høy stilling, en unik sangstemme eller en super sans for humor, ikke bare er noe man setter pris på, men også er noe som gjør at vi hever noen mennesker opp over andre. Og hvem kan ikke kjenne seg igjen i slike tanker? Ikke bare fordi vi beundrer disse menneskene så høyt, det er også våre indre demoner som bruker disse menneskene til å devaluere oss selv, til tider gjøre oss så små at det ikke er vits i å tenke seg at vi skulle stå opp, enda mindre bety noe for noen. Sånne dager fins jo. Men så var det min kloke venn, da. Som hadde tenkt som så; hvis penger, makt, vellykkethet og suksess kunne gjøre at vi så på noen mennesker som bedre enn andre, kunne vi være ganske langt ute å kjøre. Hans eksempel var enkelt. Ta et menneske som har startet med to tomme never, har bygget opp det største uavhenige filmselskapet i USA, har fått Pulp Fiction og Paddington ut på lerretet og har tjent ufattelig mange penger, og menget seg med Oscar-aktuelle mennesker morgen middag og kveld. Sett at vi så opp til om ikke akkurat han, så i hvert fall andre mennesker ut fra noen av de samme kriteriene. Da ville vi i dette tilfellet opphøye et menneske som Harvey Weinstein. Det ville samtidig si at vi vurderte han som et menneske med større verdi enn alle de kvinnelige ofrene han hadde tråkket ned i søla på veien opp karrierestigen. Er det sånn jeg vil ha det? Er det et sånt menneske jeg vil være? Eller er det på tide å se på menneskeverd med nye øyne? Kanskje jeg må tørre å ta den diskusjonen også i de mørke delene av mitt indre?

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere