Andreas Roger Robberstad

fotograf
12

Hagia Sophia, en muslimsk protest!

Med bestyrtelse har ortodokse troende mottatt meldingen om at Hagia Sofia, en av kristenhetens viktigste katedraler, skal 24 juli skal åpnes som moské, Men ikke alle muslimer er enig i det.

Publisert: 16. jul 2020

Det smerter oss ortodokse, for andre og for det er likegyldig at Tyrkias president Ergodan har åpnet for at en av kristendommens  og verdensarvens viktigste historiske helligdommer igjen kan brukes som moske. Ingen bør stå likegyldig til det.
Dette er ikke uventet, for dette kan føre til store og uanede politiske reaksjoner, ikke minst fra sterkt krefter blant konservative ortodokse troende oppover Balkan.
En joker i den kabalen kan bli Russlands mektige president Putin. Men nå begynner det å komme fram sorg og protester. Blant annet har Pave Frans uttalt dette,
Overraskende nok er reaksjonen fra den islamske ledere av «The Islamic Society of North America (ISNA) som i følge «Orthodox Observer» Facebookside har gitt denne uttalelsen 13 juli 2020.  Den gir også ett innblikk i deler av Islamsk tenkning og lære som kan være ukjent. 

Sayyid M. Syeed:
«Vi må samarbeide for å overbevise president Erdogan om å ikke konvertere Hagia Sophia til moské i Istanbul. Hagia Sophia ble bygget som en kirke for de ortodokse kristne som teller rundt 300 millioner troende i Hellas, Tyrkia og resten av verden. Den russisk ortodokse kirke har ett spesielt forhold  til Hagia Sophia.
.Sultan Mohammad Alfateh, den osmanske kongen som erobret Istanbul [Konstantinopel] omgjorde Hagia Sofia til moské. Han er hyllet som en muslimsk helt og erobrer, men skjendingen av et sted for tilbedelse av kristne, jøder og andre trosretninger er strengt forbudt i islam. I Koranen 40:22 slås det  tydelig fast at det er mot Allahs plan å rive steder kirker og gjøre dem til noe annet.
Vår elskede profet Muhammad la vekt på at vi må beskytte  «De ubevæpnede fiendene, hærene deres og retten til tilbedelse i krig.»
Vi har en lang liste over lignende uttalelser som vår første Khalifa var klar over.  Abu Bakr ga generalen i hæren i oppdrag å bekjempe fiendene i Syria og Irak, Beskyttelse de hellige steder skulle prioriteres.
En må være fullt klar over den historiske hendelsen da Umar al Khattab som var vår profets andre rettledede Khalifa, kom til Jerusalem etter at den ble erobret av hans hær. 
Der tok den beseirede guvernøren Sofronius ham med rundt og vise ham de hellige kristne stedene i Jerusalem, Jesu Gravkirke, var en av dem. 
Umar ble overveldet og Sofronius merket det. Sofronius var klar over den islamske lære om Kristus, men han ga Umar lov til å be i henhold til islamsk tradisjon i helligdommen om han ville. 
Umar fortalte ham da at han ikke kunne be. Om han gjorde det, ville senere generasjoner av muslimske herskere kunne omgjøre den hellige gravkirken til en moské. 
Han gjorde det også klart at de muslimer som erobret ville bli tiltalt for å unnlate plikten med verdighet å beskytte befolkningens religiøse plasser.
Det er tydelig at våre islamske tekster, profetens praksis, og hans rettledede Kalif definerer islams rolle som beskytter av andres hellige steder.
Al Fatihs erobring av Istanbul er en kilde til inspirasjon for verdens muslimer gjennom historien. Skjendingen av Hagia Sophia må unngås.
Det var under den aggressive sekulariseringen av Tyrkia av Mustafa Kamal Pasha, at Hagia Sophia ble omgjort til museum. I våre tid, under ledelse av president Erdogan, har en populistisk sentimental bølge vært økende for å omgjøre Hagia Sofia til moské. 
Dette kan bli en lammelse av islam. 
Det er uheldig om en slik handling begås. Det ærer ikke ett islam som på det sterkeste forbyr muslimer å begå en slik handling.
- Omgjøringen  av Hagia Sofia vil gjenåpne sårene, særlig til de ortodokse kristne, men også alle kristne i samfunnene på tvers av konfesjonelle grenser rundt i verden.
-Det frambringer også ett forferdelig minne for oss [muslimer] om de siste tiårenes hendelser hvor den århundrer gamle Babrimoskeen ble revet i hinduistisk iver, De trodde att dette ærefullt ville rette opp en historisk feil.
Gjerningsmennene brukte denne handlingen begått av den hinduistiske militsen til å overta hele India og dermed «trykke en fascistisk tolkning av hinduismen ned i halsen på muslimer» og flertallet av hinduer som trodde på  mangfold og ikkevold.
Vi appellerer til våre fredselskende tilhengere av det tyrkiske demokratiet å redde det fra å kollapse i det samme kaoset av religiøs intoleranse som det som har skjedd i India. President Erdogan talte sterkt mot den indiske situasjonen, og han advarte statsminister Modi mot å lynsje muslimer og øker volden mot dem i India. 
Men hans egen omgjøring av Hagia Sophia vil styrke Modi i hans antiislamske politikk, og  åpne for Modis handlinger verden over. 
Vi vil ikke at Tyrkia skal følge samme vei i fremmedgjøring av kristne og muslimer på denne måten.
De siste 57 årene har ISNA vært i stand til å påvirke det muslimske samfunnet i Amerika. Det har blitt bygget tusenvis av moskeer og islamske skoler. USAs vekst og velstand har ført til en multireligiøs mangfoldig nasjon der folk i alle ulike trossamfunn er frie til å bygge sine hellige steder og tilbe i sin egen tradisjon og med sitt eget språk.
Da islamofobene truet oss med vold og angrep, var det kristne, jøder og alle ulike trossamfunn som etablerte en kampanje for å stå opp mot antimuslimsk følelser. Dette resulterte i etableringen av en levende bevegelse kalt
«Shoulder to Shoulder with Muslims Against Anti Muslim Sentiment, Upholding the American Values of Religious Freedom."»

Denne kampanjen er organisert, finansiert og styrt av store amerikanske nasjonale religiøse organisasjoner. Den ortodokse kirke har her vært i ledende rolle.

Dr. Sayyid M. Syeed (født 1947, Kashmir ) er den nasjonale direktøren for Office for Interfaith and Community Alliances for the Islamic Society of North America (ISNA), en nasjonal paraplyorganisasjon som har mer enn 300 tilknyttede selskaper over hele USA og Canada. [1]

.Kilde: https://www.facebook.com/orthodoxobserver

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere