Harald Peter Stette

13

Fordommer eller folkeopplysning?

Professor Hans-Jørgen Wallin Weihe påstår at Egede gikk hardt fram i sin misjonsvirksomhet på Grønland.

Publisert: 6. jul 2020

 NRK har et oppslag 23.06.20 på Internett (https://www.nrk.no/urix/vil-ha-norsk-statue-pa-gronland-fjernet-1.15065626) knyttet til at en politiker på Grønland ønsker å få fjernet statuen av den norske misjonæren Hans Egede i hovedstaden Nuuk. I denne forbindelsen henter NRK inn kommentarer fra professor Hans-Jørgen Wallin Weihe ved Høgskolen i Innlandet, som også er fagansvarlig for temaområdet «kristen misjonsvirksomhet» i Store Norske leksikon. Han sier følgende om misjonen på Grønland: «Det ble brukt ganske hard lut for å få folk til å tro. Hekser ble brent på bål og du kunne bli halshugget for å ikke ha den rette troen». Dette er nytt for meg. Og jeg lurte på om professor Wallin Weihe kunne utdype og dokumentere disse påstandene. 


Jeg må si at jeg er litt forundret over professorens uttalelse, særlig når jeg sammenholder det med hva forfatter Kim Leine har sagt. Kim Leine har som kjent skrevet to skjønnlitterær bøker om Grønland på 1700-tallet, «Profetene i Evighetsfjorden» (2012) og «Rød mann/ Sort mann» (2018). For den første boka fikk han også Nordisk råds litteraturpris. Kim Leine er ingen faghistoriker, men i samband med sitt skriveprosjekt har han drevet en utstrakt gransking av Grønlands historie. Han sier til nrk.no: "Danmark kom ikkje til Grønland med pisk og bibel, som nokon kanskje trur. Vi var på ein måte den milde tyrannen. Det var ingen tvangskristning, ingen systematisk avstraffing av folk" (https://www.nrk.no/kultur/xl/anmeldese_-_rod-mann_sort-mann_-av-kim-leine-1.14025151I lys av hva Kim Leine sier og hva jeg ellers har lest meg til, er jeg forundra over hva professoren sier.


Som kjent kom Hans Egede til Grønland i 1721. Den siste heksebrenning i Norge skjedde i 1695 og i Danmark i 1693. Mener Wallin Weihe at Hans Egede introduserte denne skikken på Grønland gjennom sin misjonsvirksomhet? Mener også Wallin Weihe at det skjedde halshugging på Grønland fordi folk ikke hadde den rette tro? I så fall hvor mange ble henrettet av denne grunn?


Det er fint om han kan dokumentere dette om han ønsker å drive folkeopplysning.


Harald Peter Stette,
Fredrikstad

5 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere