Torry Unsgaard

12

Hvorfor en gang til?

KrF har avklart sitt forhold til regjeringsamarbeid.

Publisert: 26. jun 2020

Vårt Land anbefaler i sin lederartikkel 25.6.20 KrF og V «å avklare sitt forhold til regjeringssamarbeid med Frp i god tid før valget».

Men dette har da KrF allerede gjort på en svært så grundig måte. Før siste stortingsvalg vedtok partiet, ved dets landsstyre, følgende formulering:

«KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti og går til valg på at Norge trenger en ny regjering.

1. KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017. KrFs deltagelse i regjering vil avhenge av valgresultatet, styrkeforholdet mellom partiene og politisk gjennomslag i viktige saker for partiet.

2. KrF mener landet er best tjent med en regjering med et sterkest mulig sentrum. KrF vil arbeide for en regjering som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med Frp ikke aktuelt.

3. Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.»

Da partiet fikk mulighet til å oppfylle sitt mål i punkt 1 ovenfor om å komme i regjering, fikk partiet et svært vanskelig valg. Det ble ikke mulig å komme i regjering uten å bryte med siste setning i punkt 2. Etter en svært så grundig, åpen og demokratisk prosess, valgte de likevel med knapt flertall å gjøre dette. Tiden etterpå viste at det var riktig det som sto i siste setning i punkt 2. De politiske forskjellene var så store at regjeringssamarbeidet med Frp ble kortvarig. Det sørget Frp selv for. Dermed fikk KrF den regjering de ønsket.

Hvorfor skal partiet da gjenta en prosess som kostet både krefter og medlemmer?  Partiet bør gå til valg med mål om å beholde dagens regjering, og ikke spekulere i andre alternativer.

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere