Spaltist Joav Melchior

Rabbiner

Ulik urett

Det er helt riktig at «All Lives Matter». Men det blir likevel feil å si dét akkurat nå.

Publisert: 14. jun 2020

Den jødiske rabbineren og filosofen Maimonides, som levde på 1100-tallet, er særlig kjent for det halakhiske verket Mishne Tora. Herskriver han om menneskeverdet: Adam ble skapt alene, for å minne oss om at den som tar ett enkelt liv, raserer hele verden. Og den som sparer ett enkelt liv, sparer hele verden. Videre skriver han at alle mennesker er skapt i bildet til det første mennesket, men at ingen ansikter er like. Derfor kan hvert menneske si: «For min skyld ble verden skapt.»

Tekstene forteller oss på den måten at det er umulig å regne ut verdien til et menneskeliv, for ethvert menneske utgjør en hel verden i seg selv. Slik sett er det helt riktig at «All Lives Matter». Men det blir likevel feil å si det akkurat nå.

Vil bytte ut slagord

Siden 2014 har Black Lives Matter-bevegelsen protestert mot politivold og diskrimineringen av svarte mennesker i USA. Etter drapet på George Floyd har demonstrasjonene spredt seg over hele verden. Men kritikere av bevegelsen har hevdet at det er problematisk med slagordet «Black Lives Matter», fordi det kan forstås som om livene til svarte mennesker er mer verdt enn andres liv. De foreslår at slagordet gjøres om til «All Lives Matter».

Selv om BLM-bevegelsen i hovedsak retter seg mot politivold, kan vi ikke ignorere den historiske bakgrunnen til forskjellsbehandlingen og undertrykkingen av afroamerikanere i USA. Den afroamerikanske historien startet med en grusom undertrykkelse av afrikanske slaver som ble hentet til Amerika. Helt frem til 1960-tallet var rasesegregering offisiell amerikansk politikk. Og selv om dette nå formelt er opphevet, viser statistikken at den afroamerikanske befolkningen er langt unna likestilling og likebehandling i det amerikanske samfunnet.

Ulike vilkår

Livsvilkårene til den svarte befolkningen i USA er dårligere enn hva den er for hvite amerikanere. Den afroamerikanske befolkningen utgjør omlag 13 prosent av den amerikanske befolkningen, men de eier kun 2,6 prosent av den amerikanske velstanden. Flere undersøkelser viser at sjansen for å få et jobbintervju er langt mindre hvis man har et «afroamerikansk navn» enn hvis man har et «hvitt navn». I fengslene finner man fem ganger flere afroamerikanere enn hvite. Sjansen for å bli arrestert for marihuanabruk er fire ganger større for afroamerikanere enn for hvite - dette til tross for at bruken av marihuana er like stor i begge befolkningene. Dette understreker den rasebaserte forskjellsbehandlingen politiet utfører mot afroamerikanere.

Jødehat

De som nå svarer på «Black Lives Matter» med «All Lives Matter» forsøker å sette utfordringer knyttet til den afroamerikanske virkeligheten opp mot utfordringer knyttet til alle andre grupper. Men det er nettopp denne gruppen som opplever at politiet oftere utfører vold mot dem. For noen er deres liv mindre verdt, bevisst eller ubevisst. Derfor er det så viktig at vi nå slår ring om begrepet «Black Lives Matter», og viser empati med uretten denne gruppen opplever.

Jeg kan dra en parallell til antisemittismen. Jødehatet har også en unik og vond historie som går langt, langt tilbake, og viser seg derfor på unike måter som ikke kan sammenlignes med andre typer hatefulle ytringer. Den som hevder at antisemittisme og rasisme går for det samme, undervurderer de unike utfordringene som er knyttet til antisemittismen. Jødehat, islamofobi og andre typer hatytringer har hver sin bakgrunn, sin måte å komme til uttrykk på, sin egen «diagnose» og må derfor bekjempes på forskjellige måter.

Tid for å lytte

Som Maimonides skriver, er alle mennesker unike og det finnes ikke to mennesker som bærer det samme ansiktet. Menneskers utfordringer er heller ikke identiske. Når noen forteller oss om sine smerter, om uretten som er begått mot akkurat dette mennesket, hjelper det ikke å svare at mange andre også har utfordringer. Det riktige er å lytte, prøve å forstå og gjøre noe for å bedre situasjonen. Nå er tiden inne for å lytte til «Black Lives Matter».

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere