Roald Øye

Pensjonist
388

Får Norge en plass i Sikkerhetsrådet?

17. juni 2020 blir det avgjort i FN hvilke land som får de to ledige plassene i FNs Sikkerhetsråd. Kampen står mellom Norge, Irland og Canada. Norge har en god sjanse i forhold til Canada, som har støtt fra seg landene i Midtøsten gjennom sin pro-israelske stemmegivning i FN.

Publisert: 11. jun 2020


Norge stiller sterkere enn Canada, og også sterkere enn Irland, som ikke har like Palestina-vennlige folk i FN-systemet som Norge.  Vi har Mona Juel og Terje Røed Larsen med på laget. Sistnevnte karakteriserte i sin tid  Yasser Arafat som en notorisk løgner.

Norge har som belønning for Oslo-avtalene  i 1990-årene, hatt formannsvervet i FNs Giverlandsgruppe. I denne tiden har Norge  vært raus overfor palestinerne med store pengeoverføringer, for ikke å snakke om de berømte avtalene, som fremdeles «kaster glans» over navnet på landet vårt. Den norske  utenriksminister Ina Søreide Eriksens utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget om Israels ulovlige okkupasjon av  «Vestbredden» har heller ikke gått ubemerket hen i FN-systemet. Den taler til Norges fordel.

Hvor mye statsminister Erna Solbergs besøk i FN har betydd for Norges kandidatur, er uvisst. Det kommer an på hva hun i all fortrolighet sa til utsendingene fra Midtøsten. Hvis hun gjentok uttalelsene som utenriksministeren  kom med i sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget tidligere i år, er sjansene store for at Norge får en av de ledige plassene i Sikkerhetsrådet.

Det ligger noen «hunder» begravet i det norske utenriksdepartement. Det  er Oslo-avtalene fra 1993 og 1995, og kadavrene har etter hvert begynt å lukte. De må graves opp og destrueres på skikkelig vis. 

Det høver seg med likbrenning den 1. juli 2020. Det er dagen da Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet å følge opp president Donald Trumps oppfordring om å annektere, 30% av «Vestbredden», inkludert Jordan-dalen vest for elven Jordan. 

Oslo-avtalene vil med annekteringen være døde og skikkelig begravet en gang for alle. Seremonien har blitt forsinket. Den burde ha funnet sted etter "Seksdagerskrigen" i 1967, for 53 år siden. Judea og Samaria kan egentlig ikke annekteres. De har vært jødiske kjerneområder i 3200 år.

 

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere