Verdidebatt

Får Norge en plass i Sikkerhetsrådet?

17. juni 2020 blir det avgjort i FN hvilke land som får de to ledige plassene i FNs Sikkerhetsråd. Kampen står mellom Norge, Irland og Canada. Norge har en god sjanse i forhold til Canada, som har støtt fra seg landene i Midtøsten gjennom sin pro-israelske stemmegivning i FN.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Norge stiller sterkere enn Canada, og også sterkere enn Irland, som ikke har like Palestina-vennlige folk i FN-systemet som Norge.  Vi har Mona Juel og Terje Røed Larsen med på laget. Sistnevnte karakteriserte i sin tid  Yasser Arafat som en notorisk løgner.

Norge har som belønning for Oslo-avtalene  i 1990-årene, hatt formannsvervet i FNs Giverlandsgruppe. I denne tiden har Norge  vært raus overfor palestinerne med store pengeoverføringer, for ikke å snakke om de berømte avtalene, som fremdeles «kaster glans» over navnet på landet vårt. Den norske  utenriksminister Ina Søreide Eriksens utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget om Israels ulovlige okkupasjon av  «Vestbredden» har heller ikke gått ubemerket hen i FN-systemet. Den taler til Norges fordel.

Hvor mye statsminister Erna Solbergs besøk i FN har betydd for Norges kandidatur, er uvisst. Det kommer an på hva hun i all fortrolighet sa til utsendingene fra Midtøsten. Hvis hun gjentok uttalelsene som utenriksministeren  kom med i sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget tidligere i år, er sjansene store for at Norge får en av de ledige plassene i Sikkerhetsrådet.

Det ligger noen «hunder» begravet i det norske utenriksdepartement. Det  er Oslo-avtalene fra 1993 og 1995, og kadavrene har etter hvert begynt å lukte. De må graves opp og destrueres på skikkelig vis.

Det høver seg med likbrenning den 1. juli 2020. Det er dagen da Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet å følge opp president Donald Trumps oppfordring om å annektere, 30% av «Vestbredden», inkludert Jordan-dalen vest for elven Jordan.

Oslo-avtalene vil med annekteringen være døde og skikkelig begravet en gang for alle. Seremonien har blitt forsinket. Den burde ha funnet sted etter "Seksdagerskrigen" i 1967, for 53 år siden. Judea og Samaria kan egentlig ikke annekteres. De har vært jødiske kjerneområder i 3200 år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt