Kjell G. Kristensen

149

Quis trøbbel

Når jeg går inn på nyhetsbildet på pc'en tar jeg først en kikk på msn hvor feltet er bredt, og man kan ta med seg noen quis i samme slengen, det liker jeg, bare for å se hvor mange score man får. Og noen ganger forstår man ikke spørsmålene godt nok...

Publisert: 11. jun 2020

Men nå kom det opp noen spørsmål i geografi, og et av dem var om hva som var verdens høyeste fjell? Fire alternativer ligger klar til å velge mellom: Mauna Kea, Mount Fiji, Mount Everest, og Kilimanjaro. - Hva ville dere tippet?

https://www.msn.com/nb-no/reise/nyheter/quiz-hva-kan-du-om-geografi/ar-AAIrQ9D?ocid=msedgdhp#page=3

Jeg lærte på skolen at Mount Everest er det høyeste fjellet i verden, så jeg krysset av for dette- og fikk feil! Tenk at her har man sittet på skolen i alle geografitimene i så mange år til ingen nytte! Det riktige svaret var Mauna Kea!

Quisen tok frem Faktaboksen: Mount Everest er det høyeste, men Mauna Kea er høyere! Forvirret?

Ja! - Jeg ble så provosert at jeg måtte finne ut av hvor Quis'n hadde sporet av! Så jeg fant ut at National Geographic hadde lagt beslag på hva som var sannheten; 

Mount Everest er ikke verdens høyeste fjell

Mauna Kea på Hawaii er høyere enn Mount Everest. Det er ikke fordi det vulkanske fjellet rager høyere opp i atmosfæren, men fordi det begynner lenger nede, altså under havflaten.

https://natgeo.no/natur/fjell/mount-everest-er-ikke-verdens-hoyeste-fjell

Altså handlet ikke spørsmålet om verdens høyeste fjell over havflaten, men under... så da ligger Mount Everest på havflaten og flyter uten noe grunnfjell under som støtte? Uff og uff så mye dumme påstander det kan komme bare for å komme frem til en annen sannhet? Mount Everest rager antakelig like dypt ned som Mauna Kea bare man får boret og sett etter hvor mantelen slutter?

Innenfor jordskorpen strekker mantelen seg helt ned til mantel/kjerne-grensen i cirka 2 900 kilometers dyp. (Mantelen: https://snl.no/Jorden )  Legger man til denne dybden også på Mount Everest, skulle det fortsatt være verdens høyeste?

Mauna Kea's høyde og dybde: 9966m

Mount Everest høyde ... og dybde: 11750m + dybde fra havoverflate og ned til mantel... (?)

Så nå føler jeg på at jeg ble snytt for et poeng der i Quis'n, bare fordi National Geographic ikke så for seg at Mount Everest hvilte på noe under havoverflaten, selv om det ikke er noe hav der det ligger, så i alle fall et tenkt hav som det kunne flyte på? : =)

2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere