Kjellrun Marie Sonefeldt

238

Tanker om tro eller ikke tro hos dåpsforeldre.

Om prester skulle gå inn på prat om dåpsforeldres tro vil være som å sette poteter i snøen.En umulighet.

Publisert: 9. jun 2020

Les dette fra Romerbrevet 2:14-16 og døm selv.  "For når hedninger som ikke har loven,av naturen, gjør det den sier ,er de sin egen lov.De viser med dette at lovens krav står skrevet i deres hjerter  . Om det vitner også deres egen samvittighet, når deres tanker enten anklager eller forsvarer dem.Dette skal bli klart den dagen Gud ved Jesus Kristus dømmer det som skjuler seg i menneskene ,slik jeg har forkynt i mitt evangelium."

Jesus ga dåpsbefalingen. Det ble jøder,de første kristne som først skulle etablere det  i gudstjenestelivet. De måtte også finne en erstatning for sabbaten på lørdag. Det ble Jesu oppstandelsedag,søndag.De hadde iboende det rituelle fra gudstjenesten i jødedommen. Hva var mer naturlig,enn å inkludere spedbarna dåpsermonien. De var vant med omskjærelsen på den 8.dag som paktstegn. Gud vet om de oppfattet dåpsbefalingen som paktstegn for en ny pakt ?   Metodistkirken betrakter dåp av spedbarna som et tegn på innvielse til kristendommen.

Det er noe kunstig over tale om tro før dåp ,i vår tid hvor de fleste er barndøpt..Det oldkirken som måtte ha tro før dåp. Når voksne kom til tro,måtte det jo bli voksendåp,som var med hel neddykkelse.Hva så med familie som kom med og etterkommere? Kan noen tenke seg at de jdekristne,skulle utelate spedbarna fra dåpspraksisen? Det var dem helt fremmedkulturelt. Så blir historien ,at voksendåp og barnedåp fulgtes ad gjenom århundrene til vi ble kristne bredt over. Kanskje kommer misjonærtid i Vesten igjen:

Jeg er både barnedøpt og voksendøpt. En omvisning i Domkirken i Tondheim ga meg noe å tenke på.Vi ble vist et dåpskar for barnedåp med hel neddykkelse.Det må regnes med at klimatiske forhold endret dåpspraksisen til overøsing.

Jeg har selv vært med på stor fokusering på troen ,uten forestilling om at aposteltiden kan  sammenlignes med våre misjonærer liv. Det må først forkynnes til tro før dåp. Om apostlene gikk rett på sak og døpte de som kom til tro med engang,fordi Jesus var så fast i sin befaling om å døpe,vet ikke jeg. Men er ikke det tenkelig?,og så kom oppfølgingen i det praktiske liv.


                       

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere