Andreas Nydal

4

Et liberalt nei til tidlig ultralyd

I morgen skal det stemmes over endringer i bioteknologiloven, blant annet om tidlig ultralyd skal tilbys alle gravide. Som lege vil jeg kjenne sterkt ubehag hver gang jeg tilbyr tidlig ultralyd som rutineundersøkelse. Dette grunnet valget jeg pålegger folk og samtidig det jeg forteller om samfunnet vårt ved å gjøre det.

Publisert: 26. mai 2020

Valget er om du skal begynne en undersøkelsesreise eller ikke. En reise med mye usikkerhet og potensielt store kvaler. Et usikkert svar på tidlig ultralyd fordrer gjerne flere tester, blodprøve eller vevsprøver, bordet fanger. Den aktuelle blodprøven har gode testegenskaper for noen syndromer, ikke alle. For Pataus syndrom er det for eksempel 10% sjanse for at barnet ikke har syndromet, tross positiv test. Er blodprøven ikke tilstrekkelig, kan man ta prøver av morkaken eller fostervannet. Denne reisen er ikke knirkefri, den er ledsaget av venting, usikkerhet og kvaler for den gravide og dens partner. Dette er en tøff prosess som mange har gode grunner til å gjennomgå, men staten vurderer nå å pålegge alle denne prosessen. Dette er illiberalt.

Tidlig ultralyd er en undersøkelse med begrenset medisinsk nytteverdi, dermed må det være andre motiver som ligger bak. Det jeg forteller om samfunnet ved at tidlig ultralyd blir en rutineundersøkelse, er at det finnes barn med ønskede egenskaper og barn med uønskede egenskaper. Videre impliseres det hvem av disse som har livets rett, og det er staten som bestemmer det. Gjennom slik massescreening for syndromer og de andre foreslåtte endringene i bioteknologiloven, tar staten et langt steg i å prøve å skreddersy en befolkning, uten at befolkningen er spurt. Dette er illiberalt. Norge vil bli et foregangsland med negativt fortegn, et eksempel til skrekk og advarsel for eugenikken puster oss i nakken.

Ved eventuelt vedtak blir tidlig ultralyd en såkalt opt-out-ordning, noe en automatisk innfattes av og må aktivt handle for å slippe fra. Nå er den en opt-in-ordning, noe en står utenfor i utgangspunktet, og må aktivt handle for å innlemmes av. Tidlig ultralyd bør fortsette å være en opt-in-ordning. Det bør være opp til den gravide selv å ønske dette valget, og selv fatte det. Dette er ikke noe staten bør legge seg opp i. Dermed finnes det et liberalt nei til tidlig ultralyd.

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere