Verdidebatt

Gagarin og Guds usynlighet

Vårt land har lagt ut en artikkel av av en professor i bibelvitenskap om Yuri Gagarins som første astronaut i verdensrommet, hvor han bemerket seg at han ikke kunne se noen Gud. - Betyr det noe?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vel, det betyr antakelig ikke annet enn at man lurer av og til hvor Gud har gjemt seg? Hvis man studerer Bibelen, vil man antakelig oppdage at han gjemmer seg i tiden? Leser man fra de som har opplysninger om Gud i Bibelen  (som fra Joh.1.18) vil man oppdage at teksten der opplyser oss om at ingen har noen gang sett Gud, men bare den enbårne som er Gud. Så det var i grunnen unødvendig å reise ut i verdensrommet for å se etter ham der, hadde man undersøkt skriften om det lot seg gjøre å oppsøke ham først?

Nå er vel skriften nesten motsatt å forstå om hvem som skal oppsøke hvem? Det er ikke vi som skal oppsøke ham, men han selv som kommer til oss når tiden er inne? Akkurat, i tiden er plassen hvor han gjemmer seg. Om noen aldri noen gang har sett ham, står det i Heb.8. at han vil komme med den nye pakten i dager som kommer... da skal ingen lengre undervise sin landsmann eller bror og si «kjenn Herren» for de skal alle kjenne meg, både små og store.

Men det er ikke godt for etterkommere fra Adam å forstå det som senere måtte komme, for så lenge man er bundet av tiden, så bygges det ennå på det som kalles det fullkomne. (Åp.10.7) I mitt forrige innlegg «Bibel quis?» tok jeg for meg fire navn, navnene har i og for seg betydning for forståelsen for det øvrige tekstinnholdet; Elisabet som er døperen Johannes mor, betyr nettopp at «Gud er fullkommen» - mens Johannes betyr «Guds nåde»

I 1.Kor.13.10 skriver Paulus om at når det fullkomne kommer, skal det som er stykkevis ta slutt – altså det man ikke nå ennå forstår. Paulus skriver også om det synlige og det usynlige (i 2.Kor.4.18), og han forklarer klart og tydelig at det ikke er det synlige man har for øyet når man vil søke Gud, men det usynlige, for det synlige vil ta slutt. Det usynlige er evig. Ikke rart at Gagarin ikke så noen Gud... men det visste han vel kanskje om? Gud befinner seg ikke i vår synlige verden, men det er et samspill mellom det vi kjenner og vet eksisterer, og det man ennå ikke kjenner, det ukjente og usynlige. For å oppdage dette er man avhengige av vår vitenskap, Luk.11.52 kaller den for kunnskapens nøkkel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt