Hans Morten Haugen

63

UDs frarådning av næringsvirksomhet i Vest-Sahara: Bra, men ikke presis nok

Her følger fire forslag til hvordan Utenriksdepartementets frarådning av næringsvirksomhet i Vest-Sahara kan bli enda klarere og mer presis

Publisert: 14. mai 2020

Det er bra at Dagsavisen dekker Equinors salg og frakt av gass til Vest-Sahara (11. mai), bra at Equinor endrer sine rutiner, og bra at Utenriksdepartementet ved statssekretær Halvorsen fraråder slike aktiviteter.

En ting er imidlertid ikke like bra: Halvorsens formulering «lokalbefolkningens interesser». Denne er hentet fra Utenriksdepartementets frarådning. I lys av de nevnte dommene fra EU-domstolen og oppfølgingen av disse er det på høy tid med en presisering.

Her er fire forslag til forbedring: 1 Endre tittelen på frarådningen fra En politisk løsning for Vest-Sahara. Et forslag er Frarådning til norske selskaper inntil politisk løsning for Vest-Sahara er funnet. Dersom frarådning er i tittelen er det lettere å finne denne på UDs hjemmeside.

2 Endre formuleringen «legitimering av situasjonen i Vest-Sahara» til å faktisk bruke ordet okkupasjonen, eller i det minste «den folkerettsbaserte konflikten om suverenitet over…» Konflikten handler om tidligere kolonifolks rett til selvbestemmelse.

3 Erstatte lokalbefolkningen med «det saharawiske folket». Saharawienes selvbestemmelsesrett handler om den tidligere spanske provinsen Spansk Sahara. Marokko har brukt økonomiske insentiver til å lokke marokkanske bosettere hit – Dagsavisen skriver 400.000 – og flere militære ledere er tungt involvert i ressursutvinning.

4 Erstatte, eller i det minst supplere ordet interesser med «og ønsker, forankret i retten til selvestemmelse». Interesser ble av EU-kommisjonen – i avklaringen etter EU-dommene – forstått som arbeidsmuligheter, som også kan gjelde for marokkanske bosettere. Ønsker må uttrykkes av et representativt organ på vegne av det tidligere kolonifolket, og Polisario ble anerkjent av FN som representant for saharawiene i 1990.

I Felleserklæring mellom Støttekomiteen for Vest-Sahara og Sjøvik AS, meklet fram av Norges kontaktpunkt for etisk næringsliv i 2013, er en av anbefalingene til norske myndigheter å tydeliggjøre frarådningen. Denne anbefalingen er fortsatt like aktuell.


Kronikken sto første gang på trykk i Dagsavisen 14. mai 2020 med tittelen "Bra, men ikke nok"

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere