Olav Brennsæter

5

«I Afrika er folk overtroiske og naive»

Publisert: 24. mar 2020

Det var budskapet vi fikk servert i NRKs reportasje om Corona og Afrika på søndagsrevyen (22/3). Selvfølgelig sa de det ikke rett ut. Men hva gjør det når vinklinger og hvem som slipper til uansett kommuniserer mer effektivt og subtilt? En kort reportasje skulle dekke situasjonen på et helt kontinent. Den viste hamstring av ingefær, hvitløk og sitrus, og dessuten to religiøse personer som ikke var bekymret fordi Gud, eller de religiøse lederne, ville beskytte dem. I følge reportasjen forsøker afrikanske styresmakter å ta grep, men det ser mørkt ut fordi befolkningen er så uopplyste. Og hvis du nå tenker «jeg så innslaget, var det virkelig så ille?», så tror jeg det viser veldig tydelig hvorfor denne reportasjen er et problem. Den spiller på simple generaliseringer og en fremmedgjøring av andre kulturer som vi bare har blitt altfor vante til.

 

I samme sending ble italienerne unnskyldt med at de er et så sosialt folk; det var derfor det gikk så langt før de skjønte alvoret. I Europa har vi altså fått Corona fordi vi bare er så altfor glade i hverandre. I Afrika kommer de til å få det fordi de er overtroiske. Men husk at det finnes folk som hamstrer ingefær i Norge også. Og husk at det allerede har vært et par episoder hvor norske religiøse miljøer har framstått som ganske fanatiske fordi de bevisst har ignorert reglene for smittevern. Dette har naturligvis også vært nevnt i media, men det har definitivt ikke fått halvparten av tiden når man skal dekke situasjonen i Norge. Men når det kommer til «Afrika», er det tydeligvis greit å skape medlidenhet og sympati ved å vise hvor kunnskapsløse folk kan være.

 

Hva om NRK i stedet for å snakke med «tre tilfeldige personer i Afrika» hadde drevet litt gravende journalistikk mot for eksempel politikere? Jeg ble selv evakuert fra Elfenbenskysten til Norge for noen dager siden. Alle jeg kjenner der tar myndighetenes tiltak veldig alvorlig; de har tross alt gjennomlevd ebola. Men det jeg ser er at myndigheter og media sprer mengder av dårlig informasjon. De setter i gang tiltak som minner om dem vi har sett i Europa, men forskjellen er at tiltakene kommer for tidlig, og sannsynligvis ikke vil fungere uansett, fordi samfunnet er så annerledes. Å holde seg hjemme er en praksis som kan fungere når folk flest har råd og mulighet til å jobbe hjemmefra, og har romslige hjem. I Elfenbenskysten har skolene vært stengt i en uke, selv om det fortsatt er under 30 bekreftede smittetilfeller i landet. Det eneste man oppnår er frykt og høyere matpriser. Vi snakker om at økonomien i Norge kommer til å lide; i Elfenbenskysten er økonomien nokså sårbar i utgangspunktet, og nå tynes den ytterligere før epidemien har kommet ordentlig i gang. Folk får tydelig beskjed om å ta alle forholdsregler, men de får lite informasjon om risikogrupper og hvem epidemien faktisk er farlig for. Det formidles ikke en god og helhetlig forståelse av situasjonen, bare alvor og mørke.

 

Dette kunne det vært interessant å se en reportasje om. I stedet velger NRK å løpe afrikanske myndigheters ærend, ved å vise dem fra sin beste og strengeste side, og legge skylden for en eventuell spredning på afrikanere flest. Alt for at ingen skal vekke oss fra drømmen om at et vestlig tenkesett, og aller helst et norsk tenkesett, er det eneste fornuftige og naturlige. Det er ikke særlig imponerende journalistikk.

5 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere