Knut Grønvik

14

Ja til en bred, åpen kirke

En åpen folkekirke er ikke Åpen folkekirkes oppfinnelse. De prøver bare å få det til å virke slik. Jeg innrømmer gjerne at det irriterer en landsens prest.

Publisert: 19. feb 2020  /  709 visninger.

Lederen av Åpen folkekirkes regionlag i Hamar, Finn Ragnvald Huseby, skriver så vakkert i Vårt Land 19. februar: «Det handler om en kirke der gudstjeneste og kirkelige handlinger løfter nåde og evangelium inn i kirkemedlemmenes alminnelige liv.» Jeg kunne ikke vært mer enig. 

Problemet er at dette fungerer som et argument for at partiet Åpen folkekirke trengs. Det er jeg uenig i. Og det gjør meg arg. Den kirken Huseby beskriver, gir jeg jernet for hver eneste dag. Og det har jeg holdt på med fra lenge før Åpen folkekirke kom på banen. Men de snakker om denne fine kirken som om de var de eneste som tenkte på dette. 

«Det ligger i navnet at Åpen folkekirke arbeider for en bred, åpen kirke», skriver Huseby også. Som om de skulle være eneste garantist for dette. Det er mer enn tjue år siden Den norske kirke bestemte seg for å være «en bekjennende, tjenende, misjonerende og åpen folkekirke». Dette er vi mange som jobber for. Uten at vi kan se hva partiet Åpen folkekirke tilfører av nytt.

Det som irriterer, er at Åpen folkekirke på punkt etter punkt, fra navnet til store deler av programmet til valgslagord til begrunnelse for sin eksistens, annekterer kirkens felleseie. Dermed devaluerer og usynliggjør de alle andre som daglig jobber med å holde kirkedøra åpen og å løfte nåde og evangelium inn i kirkemedlemmenes liv. «En åpen dør – inn til det hellige og ut til mennesker», det er målet vi i Lommedalen kirke strekker oss mot. Det overrasker meg at ledere i Åpen folkekirke ikke forstår, eller er villige til å ta inn over seg, at deres måte å argumentere på kan gjøre meg og mange andre arge.

Så er vi helt klart uenige om hva slags demokrati som tjener en åpen folkekirke best, og hvilke valgordninger som følger av dette. I den sammenhengen er jeg ikke arg på hva Åpen folkekirke ønsker. Men jeg er mildt sagt oppgitt over at et parti som nå har makten, ikke kan vente på samtaleprosesser de selv har satt i gang, men i beste Frp-stil fremmer sine primærstandpunkter i media. Der appellerer de til Stortinget om binde opp kirkevalget til bestemte tider og steder. Jeg trodde Åpen folkekirke ville være en progressiv og fornyende kraft. I denne saken opptrer partiet snarere bakstreversk.

9 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere