Verdidebatt

Å kunne bli født på ny - julens egentlige budskap

Daniel Krussand etterspør betydningen av å bli født på ny, som en premiss for å bevare våre menigheter livskraftige. Det er jeg helt enig i. Å bli født på ny, er ikke symbolikk, men er en overnaturlig hendelse, som ingen er i tvil om, som har opplevd den.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Påny-fødsel er ikke symbolsk eller datidens stammespråk

«Du må bli født på ny» sa Jesus. «ellers kan du ikke se Guds rike» Dette utsagnet var ikke en intim lokal samtale med den skriftlærde Nikodemus, men et ord tenkt fra Gud som en generell åndelig lov, som angår alle som vil tro.

Noen prøver å billedliggjøre denne samtalen, eller at de teologisk knytter skriftstedet til barnedåpen. Det blir feil.

Heltene fra GT var alle født på nytt - de ble utvalgt, salvet og døpt med den hellige ånd - av Gud selv. Gud selv utvelger den han vil. Han plukker hvem han vil ut av verden og synden, og gjør dem til brennende troende for Guds rike. Det er Gud som overskygger og føder noen på nytt. Først da blir han deres rettmessige Far.

Heltene fra GT fikk åpenbaringen om Gud i Kristus,( frelst) og de ble deretter ledet av den hellige ånd til tjeneste for Gud. Uten den hellige ånd kunne de intet gjøre eller utrette for Gud. Abraham slo sine fiender i krig med få menn, Moses ledet sitt folk gjennom det røde hav, Samson drepte løver og ti-talls filistere med et dødt kjeveben. David bad til Gud og han slo Goliat og store hærer og fiender.

Daniel gjorde løvene stille og paralyserte. Jonas overlevde fiskens buk. Gideon, Josva, Jefta, Debora og Barak - alle gjorde de store tegn, under og mirakler under den hellige ånds ledelse. (ikke å sammenligne med nåtiden såkalte mirakelpredikanter) Dersom man tviler på disse beretningene, eller prøver å mytologisere dem, betyr det at den nye fødsel ikke har funnet sted hos vedkommende. Den nye fødsel tror alt, skjønt noe er vanskelig for vår naturlige forstand å tro og forstå.

Alle disse GT sine fedre, helter og kjemper, fikk et radikalt møte med Gud, noe som innebar syndenød og omvendelse, nytt liv og ny bekjennelse, de begynte å elske Gud, og følte seg selv elsket av Ham, før de overgav seg som lydige tjenere og barn av Herren. De fikk en ny identitet med selvrespekt og Guds anerkjennelse og juridiske rettferdighet. De frifinnes fra skyld og skam og bitre erfaringer.

Hva skjer når et menneske blir født på nytt?

Vi er utvalgt av Gud, sier bibelen. Alle er «utvalgt», - men få blir valgt. De fleste «vil ikke» bli utvalgt, men foretrekker det syndige livet i verden. De blir aldri overbevist om synd og arvesynd, og stoler på sin egen rettferdighet. Noen kjenner på kallet i sitt indre, - men overser det, noen mister kallet, noen forherder seg.

Noen får aldri høre om Gud i dette livet, men på den andre siden. Gjennom forbønn og vitnesbyrd fra kristne kjenner mange seg kallet av Gud. Noen søker Gud, og gir seg ikke, helt til Gud møter deres behov og føder dem på nytt. Andre gir opp underveis, - og Gud kommer dermed ikke til med frelse i deres liv. Disse menneskene forstyrres av uro, rastløshet og tanker som fører dem vekk fra Gud. Satan fyller deres sinn med tvil, vantro og mistenksomhet før Gud rekker å overbevise dem om sitt ord, sin kjærlighet og nåde og deres synd. De faller fra før de fikk begynt.

Men hos noen, får ordet fra Gud falle i god jord.

Disse tar imot ordet, de ser at de selv er syndere, ber Gud om tilgivelse fra sitt hjertets dyp. Gud ser til det innerste i hjertet, om de elsker Gud og ønsker å følge ham. Han føder dem så på nytt og gir dem sin hellige ånd. Nå skjønner de plutselig bibelen, i et fullstendig lys og åpenbaringen om Gud forsterkes tusen ganger. Talsmannen, den hellige ånd er kommet inn i sjel og ånd og tolker skriften for dem. De begynner å be, og de tror at Gud virkelig hører bønn. (dette er selvsagt ikke alltid en enkel sak, men det vi kaller troens kamp)

Selv uten å se Gud gripe inn i dagliglivet, med tydelige tegn og bevis, så tror den pånyfødte. Han tror seg frelst, tilgitt, rettferdig og himmelen verdig. Han ser himmelen som målet, og jordens gleder blekner.

Forskjell mellom GT og NT?

Ja, den nye pakt har en herligere pånyfødsel, sier Paulus. Det betyr at den er fyldigere og har enda større åpenbaring om korset enn den gamle. Den nye pakts gjenfødte har et sterkere fellesskap, siden ånden er utgytt over alle troende i forsamlingen. I GT var forsamlingen bare delvis knyttet sammen i ånden. Det var lovens ord som var bindeleddet og lederen og prestenes tjeneste. Prester trengs ikke i den nye pakt, kun hyrder.

Hvem er de pånyfødte? Hvilken konfesjon og lære tilhører de? Guds rike består kun av pånyfødte mennesker og himmelriket likedan. Men selvsagt skinner ikke alle stjerner like tydelig, og vi kan ikke alltid bedømme hvem som er født på ny.

En gylden regel er felles tro på Guds ord. Dersom en troende sier han er født på ny, men ikke bekjenner bibelens ord som øverste autoritet, kan han ikke være født på ny. Da har han en annen ånd, en fremmed villfarelsens ånd. Fariseere var en slik gruppe på Jesu tid. Han bad ikke for dem, men kalte dem satans avkom.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt