Religionsredaktør Alf Gjøsund

Religionsredaktør

Vårt Land og lukkede trossamfunn

Vi er en avis, ikke en interesseorganisasjon.

Publisert: 19. des 2019

Hilde Langvann i Hjelpekilden mener at den kristne dagspressen bidrar til å sabotere det som kunne vært en viktig debatt om lukkede trossamfunn. Eksemplet er undertegnedes bidrag til debatten i kommentaren «1-0 til Smiths venner» og en uttalelse om at Oslo-kirken er et marginalt miljø. Dette kalles «ubehagelige teknikker som brukes for å avvise debatten».

Les innlegget fra Langvann her.

For Vårt Land er debatten om lukkede trossamfunn viktig. Vi ga i 2016 Petter Dass-prisen til VG-journalisten Rut Giævert for sin innsats for å sette temaet på dagsorden. Et søk på Presse-Norges arkivportal Retriever viser at Vårt Land er den avisen i Norge som har dette temaet oftest på agendaen. Vi er også den avisen som har sitert Langvann flest ganger.

De konkrete eksemplene er ikke eksempler på at debatten blir avvist. Derimot er det bidrag til å gjøre debatten mer faktabasert. Vi er en avis, ikke en interesseorganisasjon. Er det ett felt som ikke er tjent med skyttergravskrig, er det religionsfeltet. Derfor er det viktig for oss å vise fram nyansene.

Det hadde vært fint om Langvann konkretiserte hva som var et forsøk på å «sabotere debatten» i kommentaren «1-0 til Smiths venner». Hva panelsamtalen etter visningen av filmen Disco angår, var dette et arrangement Vårt Land selv sto bak for å fremme debatten.

Les kommentaren 1-0 til Smiths venner her.

Uttalelsene Langvann bruker som eksempel på «sabotasje» handlet om hvorvidt institusjonaliserte fysiske overgrep – som ble vist mot slutten av filmen Disco – var representativt for norske kristne miljøer. Her sa jeg i praksis det samme som regissør Jorunn Myklebust Syversen. Hun uttalte at denne delen av filmen var «en grøt av ting jeg har funnet i researchen, basert på ting som ikke finnes i Norge, men som er inspirert av USA.»

At overgrep finnes bak lukkede dører i kristne miljøer – utført av enkeltpersoner og pastorer – ble sagt tydelig av undertegnede. Jeg sa også tydelig at Christine Andreassen forteller om sine erfaringer på «en sterkt og uhyre troverdig måte» og at jeg håpet at veldig mange lyttet til hennes fortelling.


LES OGSÅ: Full sal da Vårt Land viste Disco – hør debatten i opptak her

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere