Verdidebatt

Leseveiledning for Arne Rodvelt Olsen

Arne Rodvelt Olsen har rettet et angrep på meg i VL 17.12. Jeg skal ha ”redusert Stålsetts og Vistes engasjement for arbeidstillatelse for ureturnerbare asylsøkere i Norge.” Her trenger Rodvelt Olsen litt leseveiledning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Rodvelt Olsen burde ha lest første perioden i min tekst: «Biskop Gunner Stålsett er blitt utnevnt til ´moralsk kompass` for land og folk fordi han ansatte en innvandrer som var uten arbeidstillatelse.» Jeg tror det var Knut Arild Hareide som foretok denne «utnevnelsen.» Et kompass angir konstant retningen til den magnetiske nordpol. Ut fra den kan vi navigere etter både hit og dit. Men den (etiske) kompassnåla må ha stabilitet. Om man har en bestemt  mening om en svært vrien sak som arbeidstillatelse til ulovlige innvandrere,  betyr det ikke at "kompasset" er egnet til å navigere i andre etisk spørsmål? Jeg synes det er rimelig at «kompasset» gir oss mulighet til rett navigasjon også i abort-og i homosaken. Undertegnede og mange med meg vil med god grunn ikke navigere  etter Stålsett i slike spørsmål. Andre som ser positivt på fri abort og ikke reagerer mot at "skeiv teori" er  basis for folkeoppdragelsen, vil sikkert ha Stålsett som kompass. At man i tillegg vil ta inn 50 000 innvandrere i året, hører gjerne med.

At jeg har sett på  ”Den barmhjertige samaritan” (Luk 10,25-37) som en eksempelfortelling, har falt en del tungt for brystet. Er det ikke en eksempelfortelling, så handler den bare om kriminaliteten på veien mellom Jerusalem og Jeriko og et av dens ofre. Den lovkyndige som spurte Jesus om hvem hans neste er, har da fått et greit svar. Din neste er den som er et offer for denne kriminaliteten. Nestekjærlighet består da i å ta seg av et slikt offer og å mase på politiet i Jerusalem om å styrke vaktholdet og ambulansetjenesten på denne veistrekningen. Om man tolker teksten slik, fungerer den bra som støtte for Stålsett og Viste.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt