Tore Christiansen

12

Viker ikke en tomme?

Torhild Bransdal forsøker i sitt innlegg «KrF mener ureturnerbare må få arbeidstillatelse» å forklare hvorfor KrF har stemt imot det de er for. De som følger med hører hva KrF sier de vil, men ser også hva de stemmer.

Publisert: 9. des 2019

Det er lett å legge skylden på de fire partiene en faktisk stemte sammen med. Det er lett å skylde på at støtte fra KrF til SVs forslag ikke ville endret flertallet. Da må jeg minne om at det er bare noen dager siden KrF brøt med de andre regjeringspartiene og motsatte seg utredning av forbud mot homoterapi. Da var markering av primærstandpunkt viktig, selv om det ikke endret flertallet i Stortinget. Motstanden mot en utredning var altså viktigere for KrF enn å stå for primærstandpunktet i kampen for de ureturnerbare. Annerledes kan det ikke tolkes, uansett hvor mye godvilje en legger til.

 

«Det betyr imidlertid ikke at KrF viker en tomme fra vårt primærstandpunkt. Vi mener at mennesker med endelig avslag, som av ulike grunner ikke kan returneres grunnet manglende returavtale, må få arbeidstillatelse.» Det er jo helt rett. KrF viker ikke en tomme. Realiteten er at KrFs stemmegivning er milevis fra KrFs primærstandpunkt. Du kan kaste tommestokken og finne en globus eller helst et stjernekart, så kanskje skimter du KrFs standpunkt som en fjern stjerne på himmelen fra det stedet KrF har plassert seg med sin stemmegivning. Det som ikke er flyttet på en tomme er FrPs innflytelse over asylpolitikken og regjeringens iskalde holdning til ureturnerbare asylsøkere.

 

«Retorikk er også politikk. Derfor tok jeg også i debatten i Stortinget sterkt avstand fra justisministerens retorikk rundt saken om ureturnerbare.» Retorikk er i høyeste grad politikk. Retorikk skaper holdninger, og holdninger kan inspirere til handling. Det er flott Bransdal tar avstand fra justisministerens uttalelser om ureturnerbare. Men den store skuffelsen den siste uka er Ropstad sitt utspill «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?». Uansett intensjon viser kommentarfeltene på sosiale medier at utspillet gir næring og legitimitet til holdninger ingen KrF-leder noen gang tidligere har gjort noe annet enn å ta sterk avstand fra. Det er godt mulig kristne verdier er truet, men om en skole skulle vurdere å invitere til bakedag i stedet for juleverksted er ikke det blant truslene.

 

Arne Viste og Gunnar Stålsett har vist oss kristne verdier. Presten gikk forbi. Levitten gikk forbi. Med sin stemmegivning i Stortinget var KrF også blant de som gikk forbi, mens de snakket høyt om hvor gjerne de ville hjelpe.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere