Sigmund Voll Ådnøy

Skribent og Visjon Norge-kritikar
141

På troverdigheten løs, Visjon Norge?

En kristelig kanal bør kanskje snakke sant om seg selv og andre?

Publisert: 9. des 2019

«Norge bak fasaden» heter TV 2s nye dokumentarserie. I første episode (25.11.) var det blant annet et kritisk blikk på Visjon Norge. Visjon Norges Maksymilian Pyra er politianmeldt av en tidligere elev på Visjon Bibel- og Mediaskole (FM-Bibelskolen). Den nyeste og alvorligste anmeldelsen gjelder menneskehandel. Den tidligere eleven, Dariusz Stawinski, hevder også at Pyra nærmest beslagla økonomien hans – og at han drapstruet ham. 

Jeg skal ikke her gi mitt syn på disse anklagene. De er likevel en bit av bakteppet for det jeg vil ta opp. Er det kun jeg som ser et slags mønster av uredelighet og faktaforakt? 

26. august i år. Det er kveld, og Visjon Norge sender Studio Direkte. Her forteller ansvarlig redaktør Hanvold at det kommer en TV-dokumentar. Denne vil være noe «à la Brennpunkts Pengepredikanten», sier han. Hanvold forklarer at i dokumentaren anklages Visjon Norge for menneskehandel. 

I samme sending påstår Hanvold at agendaen til nevnte Brennpunkt er å «ødelegge all kristen, bibelsk virksomhet». I tillegg kommer en rekke påstander om avisa Dagen, som angivelig er ei «forferdelig avis». Om seg selv sier Hanvold blant annet: «Jeg har overhodet ikke noe med penger å gjøre i Visjon Norge, hverken utbetalinger eller det som kommer inn. Jeg har ingen rettigheter til ... til noe som helst.» Troverdig? 

Jan Hanvold klager over en fyr med debattinnlegg i Dagen. Mange innlegg, høres det ut som: En fyr som angivelig alltid sitter foran et tastatur. Dette er en vanlig anklage fra Visjon Norge-venner mot undertegnede. Og jeg er vel den eneste som har hatt mange kritiske innlegg om Visjon Norge – hovedsakelig i forum eller spalter hos Vårt Land og Dagen. 

Typen med tastaturet har vært tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, hevder Hanvold. Hvorfor? For å bruke helsa mi mot meg? For å understreke at Dagen ikke har kontroll på spalter og debattforum? Problemet er at undertegnede aldri har vært tvangsinnlagt.  

Sprer Hanvold falske rykter om kritikere, er det ille. Skulle han sikte til en annen person enn meg, er det fortsatt en omtale av folks psykiske helse som ikke er en pastor verdig. Og det fins – enten ledere som Hanvold tror det eller ei – folk som har vært tvangsinnlagt og like fullt har gjennomtenkte ståsted og legitime ytringer.  

To måneder senere, 31. oktober. I Studio Direkte forteller Jan Hanvold igjen om «Norge bak fasaden» – men nå vet han plutselig ikke hva TV 2s program tar for seg. Ikke et knyst om menneskehandel. Troverdig? 

Mandag 25. november, samme dag som første episode av «Norge bak fasaden», kom Dagen-saken «Polsk Visjon Norge-pastor anmeldt for menneskehandel». Visjon Norge får der anledning til å si sitt om dokumentarens innhold – men lar det være. Kanalen sier til Dagen at den ikke kan kommentere en privatsak. Troverdig? Samme dag kommenterer kanalens Arne Pedersen (som stilte i dokumentaren) mye i Norge Idag og på Facebook. Dagen etter gjør Jan Hanvold det samme 

Om Visjon Norge vil være en seriøs, kristelig aktør, kan de da ha en lemfeldig omgang med sannheten? For eksempel når lederne dømmer privatpersoners psyke og andre mediers motiv? Hvis virksomheten er bygd på gudsord til Jan Hanvold og er en kult rundt hans person, skjønner jeg at svaret ikke er opplagt. 

9 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere