Verdidebatt

Vårt Lands tall-triksing avdekker avisens homokampanje

TV2, NRK og øvrige medier meldte fra «Nei til homoterapi»-demonstrasjonen foran Stortinget på torsdag at 200 personer møtte opp i regnet. Arrangøren FRI derimot skrev at det var 2000. Og Vårt Land fortalte at det var «mange». Her vises tydelig at Vårt Land er en homopolitisk aktør som driver kampanjejournalistikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har ledet utallige folkemøter på Eidsvolls plass, Spikersuppa, Universitetsplassen, Rådhusplassen og Jernbanetorvet gjennom 27 år. Alltid avdekker mediene sin holdning for eller imot ved sin tallfesting.

«FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold» skriver på sin nettside: «Tusenvis av mennesker over hele landet trosset denne regntunge torsdagen med hevede regnbueflagg og fakler», men presiserer deretter om Oslo: «Over 2000 møtte opp foran Stortinget for å si nei til forsøk på å endre lesbiske, homofile, bifile og transpersoners legning eller identitet».

Vårt Land derimot skriver verken 200 eller 2000 om Oslo, men «mange»: I billedteksten som ledsager Erlend Berges gode bilde heter det: «Stortingspolitikar Freddy André Øvstegård (held i flagget i høgre hjørne) fra SV er tilhengar av homoterapi-forbod. Han var ein av mange som hadde møtt fram torsdag».

Vårt Land skryter ofte av sin «kritiske journalistikk», men under det nye Bore-regimet synes avisen å være enda mer låst til sin snevre kampanjejournalistikk.

At homobevegelsen har lurt hele Norge om «fest» under Pride-marsjene i juni hvert år, er pinlig. I 2005-2007 gjorde Oslokirkens bønneleder tallundersøkelser som utfra arrangørens egne tall viste at det var maks 2000 deltagere i  Pride-marsjen. Men ved å legge marsjen til lørdag i lunsjtid i de mest populære gater når tusenvis er ute i Oslo sentrum for å handle, spise is, eller haste til neste avtale - da oppnådde de effekten av angivelig «folkefest» som har ført til overskrifter á la «50.000 koste seg i Pride-marsjen!»

Ved årskiftet hadde Oslo et folketall på 684.000 (SSB).

Kun 200 av Oslos befolkning demonstrerte imot «homoterapi», sammen med Vårt Lands utsendinger og Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Vårt Land og FRI prøver å gi inntrykk av en voldsom opinion imot «homoterapi», men sannheten er nok at VGTVs nedslagsfelt er i et meget snevert politikermiljø som hauser opp stemningen foran viktige datoer på Stortinget, den 3. og den 10. desember.

Det var 37 organisasjoner som sto bak demonstrasjonen på torsdag. Mange av disse organisasjoner har makta eller aspirerer til makta i Norge, assistert av VGTV, Vårt Land og visse kampanjemedier.

Men her kan vi koste på oss et analytisk smil og konstatere at «homoterapi» kan fortsette uforandret innenfor dagens lovverk. Ikke hør på kampanjene i FRI, Vårt Land og VGTV!

Gjennomsnittlig stilte de 37 arrangør-organisasjoner opp med knappe fem demonstranter hver (ifølge FRIs nettside): Arbeiderpartiet, SV – Sosialistisk Venstreparti, Oslo Sosialistiske Studenter , Humanistforbundet, Ateistene, Pridestore – Nordic Pride, Grønn Ungdom, Unge Venstre, Spire, Norges kristelige studentforbund, Oslo Unge Venstre, Press, Kvinnefronten, Miljøpartiet De Grønne, NHFU, Humanistisk Ungdom, NEI TIL HOMOTERAPI, Antirasistisk Senter, Juvente, Sex og Politikk, Rød Ungdom, Oslo Venstre, Senterungdommen, Åpen folkekirke, Åpne Høyre, AUF, Sosialistisk Ungdom, SVs Skeive Sosialister, Norges Sosiale Forum, Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Norsk forening for klinisk sexologi, Sex og samfunn, Unge Høyres Landsforbund, Skeivt Studentforum, MF Kjønn, religion og klima, og Rødt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt