Roald Øye

Pensjonist
380

Gode og dårlige nyheter fra Jerusalem.

Nyhetene dreier seg om den såkalte «Vestbredden». Først den gode nyheten: Naftali Bennett har 8. november 2019 blitt utnevnt av statsminister Netanyahu til ny israelsk forsvarsminister. Hva han mener om de bibelske landområdene, Judea og Samaria, er vel kjent, etter som han regner seg som en religiøs sionist.

Publisert: 11. nov 2019


Dernest den dårlige nyheten: En koalisjon av liberale amerikanske jødiske grupper har sendt et brev til lederne i israelske partier og bedt dem gå imot planer om israelsk annektering av «Vestbredden» eller deler av den, selv om president Donald Trump skulle gi grønt lys for slike planer. De amerikanske jødene har annonsert at de vil advare endog mot annektering av deler av «Vestbredden», som statsminister Netanyahu har forpliktet seg til å gjennomføre hvis han får fortsette som statsminister etter valget i september.

Brevet som er skrevet av en koalisjon som kaller seg «Progressive Israel Network», har til hensikt å si til Israels politiske ledere at en godkjenning fra president Trumps side, ikke betyr at det er bred oppslutning om annektering, verken fra amerikanske jøder eller fra Israels støttespillere i sin alminnelighet. Meningsmålinger har vist at et flertall av amerikanske jøder ikke støtter Israel i spørsmålet om annektering. «Progressive Israel Network» består av 10 liberale jødiske grupper som inkluderer den israelske lobbien J Street, den rabbinske menneskerettsgruppa T’ruah og «New Israel Fund».

«Hvis Israel tolker grønt lys fra president Trump som tegn på enighet blant jøder i de to store partiene i USA, begår landet en alvorlig feil», står det i brevet. «Kort sagt, denne presidentens utsagn representerer ikke de langsiktige interesser og den mest sannsynlige politikk som USA kommer til å føre i Midtøsten etter neste presidentvalg». «Hvis Israel gjennomfører en ensidig annektering av «Vestbredden» vil det ødelegge det israelske demokratiet og lede landet inn på en ødeleggende vei med konstant konflikt», sa J Street president Jeremy Ben- Ami i en uttalelse til Jerusalem Post. «Det er av vital betydning for israelske ledere å innse at som følge av den destruktive politikken til Trump-administrasjonen, er majoriteten av amerikanere og amerikanske jøder sterkt imot annektering: To-statsløsningen er etter deres mening eneste brukbare løsning.

For Israelsvenner er det oppmuntrende å se at så mange i Israel likevel har forkastet to-statsløsningen og gitt sin stemme i valg etter valg til høyre- og sentrumspartier som er for å annektere Judea og Samaria. De bryr seg ikke om hva deres «selvhatende jødiske slektninger» i USA måtte mene om opprettelse av en palestinsk stat på de bibelske landområdene. Jeg mener også, som «den gode sionist"  jeg er, at Eretz Israel inkluderer Judea og Samaria.

J Street og flere demokratiske presidentkandidater forventer at Israel må slutte å være så opptatt av sin sikkerhet. Hvis ikke, kan Israel bli utsatt for økonomiske straffetiltak fra en ny Demokratisk administrasjon etter 2020. De «selvhatende» jødiske aktørene bør imidlertid bli minnet om hva statsminister Menachem Begin sa til senator Joe Biden i 1982, i etterkant av Yom Kippur- krigen. Han var visepresident under Hillary Clinton fra 2009 til 2013 og er nå med i kampen om å bli neste president i USA. Begins ord gjelder fremdeles:

“Don’t threaten us with cutting off your aid. It will not work. I am not a Jew with trembling knees. I am a proud Jew with 3,700 years of civilized history. Nobody came to our aid when we were dying in the gas chambers and ovens. Nobody came to our aid when we were striving to create our country. We paid for it. We fought for it. We died for it. We will stand by our principles. We will defend them. And, if necessary, we will die for them again, with or without your aid.”

Verken statsminister Netanyahu eller opposisjonsleder Benni Gantz har pr 9. november 2019 vært i stand til å danne en koalisjonsregjering i etterkant av valget til Knesset den 19. september. Hvis Benni  Gantz ikke greier det innen 20. november, går stafettpinnen i en kort periode på nytt over til Netanyahu. Det er i den korte perioden frem til siste deadline i desember at et gjennombrudd i forhandlingene med Liebermann kan skje. Et nyvalg er det siste disse to herrer ønsker seg. Derfor tror mange i Israel at statsminister Netanyahu til slutt vil greie å snekre sammen en mindretallsregjering,  uten verken Gantz’ parti, hans støttepartier, de ultraortodokse eller arabiske partiene.

Avigdor Lieberman, leder for det sekulære partiet «Det jødiske hjem», er en joker i det politiske spillet om statsministerjobben, og mange tror han vil komme med et politisk utspill til statsminister Netanyahu like før fristens utløp i desember: Hvis statsministeren avskriver de ytterliggående religiøse småpartiene i Knesset og i stedet satser på Liebermanns sekulære parti og det moderate høyrepartiet, Yamina, kan en mindretallsregjering med 47 representanter bak seg i Knesset bli dannet og et nytt valg bli unngått. 

Med dette mindretallet bak seg i Knesset, og med avtale med de ultraortodokse partiene om gjensidig støtte i de neste 4 år, kan en mindretallsregjering bli dannet ved at regjeringen lover ikke å fremme lovforslag om å begrense deres makt og innflytelse i det israelske samfunnet frem til neste ordinære valg i 2023. 

Om dette scenariet slår til, vet bare Allmaktens Herre. Da kan de ultraortodokse partiers hovedanliggende eventuelt  bli tema i neste valgkamp, og Lieberman kan få gjennomslag for sin kongstanke om å redusere de ultraortodokse jøders privilegier i det israelske samfunn, samtidig som Naftali Bennett som forsvarsminister (utnevnt 8. nov.) får realisert sine planer om annektering av Judea og Samaria. 

Samtidig som statsminister Netanyahu og hans regjering får relativt frie hender til å respondere frem til desember 2020 på en vennligsinnet presidents fredsplan. Om litt over et år kan denne presidenten være ute av Det hvite hus, og alt hva det kan medføre av negative konsekvenser for Israel. Med en demokratisk president i  "huset" vil Israel få langt mindre politisk handlefrihet på "Vestbredden". 

Ingen på den politiske høyresiden i Israel er tjent med et nyvalg samtidig med den amerikanske valgkampen. Det vet både Avigdor Liebermann og Benjamin Netanyahu. Derfor tror mange i Israel at det blir en samlingsregjering før jul - og intet israelsk nyvalg i 2020.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere