Verdidebatt

Pipeorgel til millioner og fattigfolk

Orgelet er kjent helt fra oldtiden. Det ble tidlig tatt inn i kirkene. Men er det virkelig etisk riktig å bruke millioner på dette instrumentet? Skal instrumentenes gamle dronning leve som elitens og overklassens bortskjemte oldemor med alle tilliggende privilegier?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Millioner av kristne lever i fattigdom. Barn sulter. I flere land samles kristne i friluft, i enkle kirkebygg som ligner skur, i forsamlingshus av blikkplater i slumstrøk - men der lovsangen lyder og menigheten jubler og Evangeliet forkynnes og sakramentene feires. Skulle man bruke penger på et eksklusivt pipeorgel i et fattig slumområde? Nei, sier nok de fleste. Men i det rike Europa med flotte katedraler og i det søkkrike Norge der skal instrumentenes gamle dronning beholde sine gamle privilegier?

Det er musikkhistorisk uforståelig at ikke flere instrumenter brukes i liturgisk, oppbyggelig, gudstjenestelig sammenheng hos oss. I følge Bibelen er disse instrumentene blitt brukt tidligere: Harpe, fløyte, larmbasuner av bukkehorn, tamburiner, cymbler, strengeinstrumenter, horn, sitar, lutt og sekkepipe. Personlig spiller jeg piano og ikke minst trekkspill. Lavstatusinstrumentet trekkspill, som sikkert i noen fagfolks øyne passer best for fattige, lurvete tiggere, tar jeg ofte fram med stor lovsangsglede og jubel og gleder meg over mangfoldet i det himmelske lovsangskor.

Det er høyst på tide at alle instrumenter for lyde i det store kor på vandring mot det lovede land - der jeg med mine bibelkunnskaper faktisk ikke kan se at orgelet skal ha noen evig særposisjon. Det bør det heller ikke ha i norske og europeiske kirker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt