Lederartikkel Vårt Land

Et anstendig ordskifte

Vi mener Julie Brodtkorb har flere gode poenger når hun refser Sylvi Listhaug. Hennes hovedanliggende er at vi bør ha et anstendig norsk ordskifte.

Publisert: 4. sep 2019

Erna Solbergs tidligere stabssjef, Julie Brodtkorb (h), har denne uken gitt en betimelig refs til statsråd Sylvi Listhaug (Frp). Gjennom både en kronikk og deretter en replikk setter hun skapet på plass.

Brodtkorbs kommentar omhandler ­Listhaugs Facebook-stunt med et bilde av en overfylt flyktningbåt – sammen med teksten: «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Under tittelen «Moralsk havari», skriver Brodtkorb på NRK Ytring: «Sylvi Listhaugs innlegg om båtmigranter er et av de nedrigste valgkamputspillene jeg noen gang har sett».

Listhaug forsvarer seg ved å peke på at menneskesmuglere tjener store penger på overfarten. Hun mener at dersom flere blir hjulpet der de er, ville færre dø på Middelhavet. I kronikken «Lavmåls av Brodtkorb» skriver hun «Brodtkorbs forsøk på ­moralsk overlegenhet kler henne dårlig».

Mandag får Listhaug svar: «Statsråden fremstiller de som er uenig med henne som tilhenger av en liberal flyktningpolitikk. Det er jeg ikke. Jeg støtter regjeringens politikk».

Vi mener Brodtkorb har flere gode poenger. Hennes hovedanliggende er at vi bør ha et anstendig norsk ordskifte. Frp har selv kommet med to utspill de siste dagene som har skapt sinne. I det andre utspillet går Listhaug og parti-­
leder Siv Jensen ut mot det de mener er «snikislamisering».

Når vi vet at innvandrere generelt og muslimer spesielt er utsatt for både hat og terror, i Norge og andre land, er det slike utspill fra både uetiske og potensielt farlige. Vi håper både Jensen og Listhaug går i sitt lønnkammer og tenker gjennom hvilke effekt deres ord kan få i den virkelige verden.

I pressens Vær Varsom-plakat står en setning, som Listhaug også kan la seg inspirere av: «Ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke!»

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere