Roald Øye

Pensjonist
394

Mer om det israelske valget i september

Israel har dratt opp røde linjer for å gjøre det klart for president Trump hvor langt Israel er villig til å strekke seg i forhandlingene som snart skal begynne.

Publisert: 23. aug 2019

Hvis Trump-administrasjonens fredsplan inneholder elementer som går på tvers av Isrsaels sikkerhets-interesser, vil ikke statsminister Benjamin Netanyahu nøle med å avvise dem,» sa en offisiell talsmann for israelske myndigheter den 20. september. Høyrpartiet Yemina tviler på at han vil holde ord.

Den offisielle talsmannen uttalte til den israelske avisen Israel Hayom at den jødiske stat har gjort det klart for Washington at de røde linjer inkluderer, mellom annet, «ingen opprykking av en eneste jødisk bosetning eller bosetter fra Judea og Samaria. Talsmannen sa at Israel heller ikke vil akseptere returrett for en eneste palestinsk flyktning til sitt territorium. I tillegg vil Israel i en fremtidig fredsavtale forlange å ha full sikkerhetskontroll over Judea og Samaria og det samme over et forent jødisk Jerusalem. Da er det faktisk ikke plass til en palestinsk stat på Vestbredden.

Det er stor sannsynlighet for at Trump-administrasjonens fredsplan vil bli offentliggjort i de kommende uker og måneder, mest sannsynlig etter det israelske valget 17. september. Den Palestinske Autoritet og Hamas første respons på denne medie-lekkasjen var å avfeie den som en fornærmelse: Begge chartrene deres har som sitt ultimale mål å utslette den jødiske entitet. Noe annet vil være et svik overfor den palestinske sak.


Palestinske medier kommenterte samme dag med stort alvor rapporter i israelske medier om en israelsk plan som i tråd med «Israels røde linjer» ville oppmuntre palestinsk emigrasjon fra Gaza og Judea og Samaria. Uttalelser fra en annen offisiell israelsk talsmann åpenbarte at emigrasjons-planen allerede var i virksomhet, og at ca. 35.000 palestinere hadde sagt ja til å emigrere. Han sa at Israel er villig til å betale for flybillettene og til å la emigrantene bli fraktet ut fra Nevatim Airport i det sørlige Israel for å gjøre utgangen enkelt for dem.

Den offisielle talsmannen kunne røpe at Israels «National Security Council" hadde arbeidet med saken det siste året og at regjeringen var i løpende kontakt med land i Midtøsten og i Europa for å få dem til absorbere de potensielle utvandrere, men at intet land hittil hadde sagt at de var villige til å ta imot dem. Prisen å betale for denne håndsrekningen kunne bli for høy for mottakerlandene.

For politiske aktører som kjenner til «Hamas' and PLOs Chartres» som er retningsgivende for makthaverne i Gaza og på de PA-kontrollerte områdene på Vestbredden, åpner Trumps fredsplan for mange dystre scenarier, på bakgrunn av de røde linjer som begge parter har trukket opp. Linjene er mildt sagt ikke sammenfallende, og enda mindre sammenfallende kan de bli etter det israelske valget 17. september.

For over tre år siden, den 20. februar 2016, la jeg inn her på verdidebatt et innlegg «Lytt til Jakov Adler - et levende tidsvitne", som dessverre er like aktuelt i dag. "I boka «Flukten fra nazistene – til Israel gjennom Norge og Sverige», skriver Dagens utsendte medarbeider i Jerusalem gjennom flere år, John Solsvik om en norsk/ israelsk jøde som til slutt i boka kommer med en dristig politisk uttalelse som går på tvers av alle politisk korrekte oppfatninger da, i 2014, som nå. (På verdidebatt ligger det inne tre trådstartere om jakov Adler.)

Hans forslag til konfliktløsning var som følger:«Fullstendig sammenbrudd for De palestinske myndighetene og av Hamas' styre er det som må til. Gazas befolkning har lidd mye, men har ikke vært i stand til så kaste Hamas. Hadde de klart det, kunne de ha etablert en ny regjering som skjønner at det ikke er mulig å utslette Israel. En ny regjering i Gaza som ikke bruker terror, ville ha forbedret levekårene til folk både når det gjelder inntekter og menneskerettigheter. Skjer ikke dette, er det lite håp om at en fredsprosess kan lykkes. Han peker på situasjonen i sluttfasen av andre verdenskrig, og hevder at det var først da Tyskland og deres ledere var helt beseiret og knust, at de ga opp - og gikk med på fred.»

Det er sannsynligvis også oppskriften på å få fred mellom jøder og palestinere. Det israelske folk får i det kommende valg anledning til å vise hvem de tror vil gå for Jakov Adlers oppskrift, statsminister Benjamin Netanyahu eller Ayelet Shaked. Israelerne kan ikke lenger overlate avgjørelsene til hedningene. David Ben Gurion pleide å si: “What matters is not what the Gentiles will say, but what the Jews will do.» And so do Ayelet Shaked and her companions!

Det kan bli et dramatisk valg den 17. september.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere