Roald Øye

Pensjonist
410

Hør på nyhetene 17. september!

Jeremy Sharon er journalist i Jerusalem Post som rapporterer om religiøse forhold i Israel, inkludert jødedom, kristendom, islam, så vel som om andre religiøse minoritetsgrupper. Han skriver at den pågående valgkamp i Israel er like skitten som i andre demokratier i den vestlige verden.

Publisert: 21. aug 2019

Han skrev 19. august,  da det var knapt en måned igjen til et av de viktigste valg i Israels historie siden statsminister Ben Gurion ble valgt i 1948:  Vil Israels lengst sittende statsminister, Netanyahu, for fjerde gang  på en smart måte makte å utmanøvrere sine politiske motstandere i eget og andre partier og komme ut av regjeringsforhandlingene som seierherre?  Jeremy Sharon betviler det.

Han undres om statsministerens mislykkede forsøk på å snekre sammen en regjeringskoalisjon etter valget 9. april i år er et forvarsel om at hans tid på toppen i israelsk politikk  nærmer seg slutten. Det skriver han på tross av at han og de fleste i Israel  innrømmer at Netanyahu har en utrolig sterk merittliste å peke på i  landets innen- og utenrikspolitikk.  Han kom for fullt inn i israelsk politikk i  1999  etter mordet på statsminister Yitzhak Rabin noen år tidligere. Med Rabins bortgang «døde» også Oslo-avtalene.  Det er statsminister Netanyahus store  politiske tabbe at han i 20 år forgjeves har forsøkt å holde liv «i dette politiske kadaveret»,  skriver Jeremi Sharon.  

Etter Netanyahus  første inntreden i israelsk topp-politikk er det mange rundt ham som nå syns at nok er nok, og at han denne gangen bør tre til side for nye krefter som ønsker å fullføre den sionistiske drøm,  representert ved partiet «Yemina» og dets leder, Ayelet  Shaked.  Hun og de andre høyrelederne  sier som David Ben Gurion pleide å si  “What matters is not what the Gentiles will say, but what the Jews will do.” Det har ikke statsminister Netanyahu våget å si  i sin regjeringstid, i motsetning til hans argeste utfordrere i  Yemina.

Les 4. Mosebok 13:1- 33  og 14: 1-38 om Josva og Caleb og se hva som hendte med dem og de som nølte!                        

Yemina er  en israelsk politisk allianse av høyreorienterte partier,  som består av «Det nye Høyre» og unionen av de små høyrepartiene. Listen ble opprettet i forkant av det israelske valget i september 2019,  Høyresidens religiøse partier vet av bitter erfaring at generøse gallup-tall kan forføre velgere,  uansett personlige preferanser,  til i slutten av valgkamper  likevel å  stemme på Likud  for å unngå å tape stemmer på  grunn av sperregrensen på 3,25%.  

Statsministeren har anvendt denne slu taktikken i de tre siste valgkampene for å øke  oppslutningen om partiet Likud. Det har han gjort ved å kanibalisere stemmer fra de  mindre høyrepartier og ved en «last-minute “gevalt” campaign  to vacuum up wavering right-wing voters».  

Annektering av den såkalte «Vestbredden» står høgt på agendaen i de religiøse partiene,  også i partiet til den sekulære lederen for «Det jødiske hjem»,  Avigdor Liebermann, som sammen med «Den arabiske union» og hele venstresiden har  som sitt fremste mål  med  alle midler  å fjerne statsminister Netanyahu fra maktens tinder.

Etter som nedtellingen til valget 17.  september nå er i full gang,  forbereder «Yemina»  sin største utfordring:  Å demme opp for statsminister Netanyahu  falske påstand om at å stemme  på et annet høyreparti enn Likud  er en bortkastet stemme.  

Budskapet hans  er:  Hvis høyreving-patrioter ønsker  Bibi som statsminister, må de stemme utelukkende  på Likud.  Slik vil det snart lyde når «Netanyahu’s emerging campaign kicks into high gear».

Det er tåkelegging av realitetene, skriver  Jeremy Sharon:  Yemina  har lovet å støtte statsminister Netanyahu  hvis  partiet hans  blir det største etter valget.  Sharon skrev i  Jerusalem  Post den 19.  august:  «I krig og  kjærlighet er allting  tillatt,  men ikke i  en valgkamp.» Loddrent  løgn vil ikke bli godtatt av velgerne.  

Det kan  bli Netanyahus  bane ved at partiet hans ikke blir koalisjonens  største etter valget 17.  september.  Da kan det stige frem en ny statsminister i Israel.  Uten at noen avtale er brutt! Hør på nyhetene!  De kan bli trosstyrkende.


Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere