Verdidebatt

Religiøs fyllefest på Visjon Norge

«Min medfølelse med ofrene gav meg en søvnløs natt.»

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lederen av Visjon Norge, Jan Hanvold, har flere ganger på sin TV-kanal omtalt erfaringer med Den hellige ånd som «fyll» - altså en gledelig rus som også påvirker kropp og muskulatur. Under organisasjonens såkalte Kickoff- arrangement i helgen brukte han de samme betegnelser, og fortalte at det hadde hendt at møtedeltakerne var blitt så «fulle» av Ånden at de ikke kunne kjøre hjem i egen bil, men måtte overnatte på stedet.

Visjon Norge, Skandinavias største og mest populære kristne TV-kanal, baserte seg også denne gang på mirakelpredikanten Dionny Baez, med helbredelser, profetier og spådommer, i solid tryllekunstnertradisjon knyttet til «åpenbaring» om tallet 12. Men møtet bekreftet også på rystende vis Hanvolds sammenligning mellom religiøs ekstase og alkholbasert beruselse. Jeg ble av TV-sendingen minnet om fyllefester i egne ungdomsår, som ikke-troende i lystige lag. Det begynte også den gang - som nå hos Visjon Norge - med sexy dans til suggererende rytmer, skrik, skrål og latter. Og etterhvert som fylla tok overhånd kunne berusede deltakere bli ustø til bens og snuble overende. Det var skremmende nå å oppleve den nykristne karismatiske varianten, og min medfølelse med ofrene gav meg en søvnløs natt. Og jeg må igjen spørre: Hvordan kan kristne organisasjoner overse - og endog støtte - dette?

Vi ble for øvrig i helgen minnet om at festligheter også koster penger, og Dionny Baez avsluttet seansen med å hevde at det profetiske tallet 12 også omfattet den nødvendige «kollekten» - men nå gjaldt det 12 tusen kroner pr. giver. Og Gud hadde også plusset på en ekstra null for en mulig kanal-lytter, slik at beløpet for vedkommende ble 120 tusen. Tidligere i helgen hadde Jan Hanvold betrodd oss at flere millioner av de innsamlede kroner ble forært til navngitte samarbeidende pinse- og misjonsorganisasjoner. En finansiell allianse av en slik art understreker partnernes ansvar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt