Odd Anders With

54

Redelig friskoledebatt?

Selv om det er valgkamp, er hverken Stortinget eller friskolen tjent med en uredelig eller polarisert friskoledebatt. Skiftende flertall og regjeringer forutsetter en friskolepolitikk som er trygg og forutsigbar - og dermed bredt politisk forankret.

Publisert: 12. aug 2019

Når et bredt flertall, som inkluderer Ap og SV har sagt ja til friskolesupplement på både religiøst og pedagogisk grunnlag, og i fellesmerknad i Stortinget har forankret dette i menneskerettighetene, trenger ikke regjeringspartiene å argumentere som om de nevnte partier er imot friskoler. Ap og SV har selv presisert at det handler om motstand mot de nye profilskolene og kommersielle,- ikke ideelle eiere. Som leder i Kristne Friskolers Forbund, vil jeg også minne om at KFF heller ikke har applaudert profilskoler og kommersielle eiere.

På den andre siden er det skuffende at Ap/SV ikke ser at det er en statlig oppgave å sikre menneskerettighetene - også i skolepolitikken, slik at trosfriheten og foreldreretten ivaretas. Man må unngå sprikende utslag som følge av skiftende politiske og ideologiske holdninger i kommunen, og ulikheter fra kommune til kommune. Ja, kanskje èn tolking av menneskeretter i fylket og en annen i det samme fylkets kommuner. Jeg viser i denne sammenheng til utspill om å la primær- og fylkeskommunene få vetorett ved oppstartssøknader eller utvidelser av friskolene. Dagens lov regulerer kommunenes innflytelse på en sterk nok måte.

Valgkamp handler om tillit. Friskolene og deres elever fortjener den. Da må et bredt flertall i Stortinget fortsatt ta et felles ansvar.

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere