Verdidebatt

Et verdivalg

Valget 9. septemberhandler primært om våre liv og våre hjemsteder i bygd og by.Derfor er det dypest sett et verdivalg!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi har alle drivkrefter,bærer på ressurser som vi ikke er klar over at vi har. Disse må vilære å ta i bruk. Men ofte våger vi ikke. Vi har prøvd før, ogdet går ikke. For det er andre krefter som er sterkere, som foreksempel markedskreftene

For mange av oss oppleverat det er disse som styrer. Men en kommune er noe langt mer enn enpølsebod! Målet er ikke et høyst mulig overskudd, men å holde detvedtatte budsjettet.

For både stat og kommuner– ikke bare privat virksomhet - styres i stor grad styres avblåruss. De må prøve ut sine modeller, ofte gjennom prøving ogfeiling. Et godt eksempel på det er all sentralisering.Stordriftsfordeler kalles det visst på fagspråket. Men de sombestemmer glemmer ofte at det er mennesker som er prøvekaniner.

Vi er alle opptatt avframtiden, for det er der vi skal tilbringe resten av livet. Det erstadig færre som tror at blårussen i nevneverdig grad kan bedrelevekårene til de svakeste som ikke opplever å bli hørt. For deter for langt til makten og de som bestemmer!

Jeg tror det fremdeles ermye ressurser til et mer rettferdig og varmt samfunn dypt nede i Olaog Karis folkesjel. Og denne røsten er langt viktigere enn stemmenefra Oslo børs!

Vi har mye å lære avvære forfedre. De bygde opp et samfunn hvor folk tok vare påhverandre og brydde seg. Og det bygde de på solide verdier som måttelæres og vedlikeholdes. På arbeidsplass, skole, i familien og ivennekretsen, i lag og foreninger og gjennom politisk virksomhet.Kanskje er det tid for voksenopplæring så vi ikke glemmer verdiersom rettferdighet, fellesskap, solidaritet, omsorg og kjærlighet.For kommunevalget 9. september handler dypest sett om disse verdiene!Uten disse vil vi få et kaldere samfunn, noe ingen av ønsker-eller?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt