Lederartikkel Vårt Land

Virkeligheten er mirakelet

Kristen tro handler om å lære seg å elske virkeligheten, med alle dens avvik fra det vi regner som normalitet.

Publisert: 28. jul 2019

Det er lett å forstå dem som søker mirakelpredikanter for å ta vekk noen av byrdene i livet. De av oss som er funksjonsfriske og lever normale liv i verdens rikeste land, skal vokte oss for å hovere over mennesker som søker mirakuløse løsninger på livets vansker.

I forrige uke gikk en debatt om helbredelse og normalitet. Utgangspunktet var sommerstevnet Himmel og Hav, som gikk tidligere i juli. Et av trekkplastrene var den argentinske pastoren Claudio Freidzon, som ifølge arrangør Pernille Strand skal ha «fått en dverg til å vokse ut, og har gjennom sine forkynnelser kurert både kreft og Aids. På hans gudstjenester har også folk opplevd å gå fra å veie 130 kilo til 90 kilo på bare noen minutter».

Man kan diskutere sannhetsgehalten i dette, men vel så viktig er diskusjonen om normalitet og forventninger denne teologien målbærer. Dette tok forskerne Anna Rebecca Solevåg og Øyvind Hadland ved VID vitenskapelige høgskole opp forrige uke: «Er det å være kortvokst et avvik som må helbredes? Hvorfor er det nødvendig? Kan man ikke leve fullverdige liv selv om man er lav av vekst?»

Jørgen Foss i Norges handikapforbund og Oslo bispedømmeråd fulgte opp med å fortelle om at han som overvektig «har møtt kristne som kommer bort til meg og tar på magen min for å be om at den skal bli mindre. Da blir jeg provosert og forbannet».

Å være kristen er å tro at det sterke kommer til syne gjennom det svake. Det er å tro på en Gud som ikke nødvendigvis kurerer våre lidelser på mirakuløst vis, men en Gud som er med oss gjennom lidelsen.

I mai døde Jean Vanier, grunnlegger av L'Arche-bevegelsen, hvor funksjonsfriske lever sammen med mennesker med funksjonshemming. «Livet er ikke en flukt fra smertens og materiens verden, men et kall til å gå inn i den, til å elske menneskene slik som Jesus elsker dem», skrev han i boka Inn i Jesu Mysterium som kom på norsk på St. Olav forlag i fjor.

Kristen tro handler om å lære seg å elske virkeligheten, med alle dens avvik fra det vi regner som normalitet. For det er virkeligheten, selve skapelsen, som er det store mirakelet.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere