Kristen tro handler om å lære seg å elske virkeligheten, med alle dens avvik fra det vi regner som normalitet.
Det er lett å forstå dem som søker mirakelpredikanter for å ta vekk noen av byrdene i livet. De av oss som er funksjonsfriske og lever normale liv i verdens rikeste land, skal vokte oss for å hovere over mennesker som søker mirakuløse løsninger på livets vansker.
I forrige uke gikk en debatt om helbredelse og normalitet. Utgangspunktet var sommerstevnet Himmel og Hav, som gikk tidligere i juli. Et av trekkplastrene var den argentinske pastoren Claudio Freidzon, som ifølge arrangør Pernille Strand skal ha «fått en dverg til å vokse ut, og har gjennom sine forkynnelser kurert både kreft og Aids. På hans gudstjenester har også folk opplevd å gå fra å veie 130 kilo til 90 kilo på bare noen minutter».
Man kan diskutere sannhetsgehalten i dette, men vel så viktig er diskusjonen om normalitet og forventninger denne teologien målbærer. Dette tok forskerne Anna Rebecca Solevåg og Øyvind Hadland ved VID vitenskapelige høgskole opp forrige uke: «Er det å være kortvokst et avvik som må helbredes? Hvorfor er det nødvendig? Kan man ikke leve fullverdige liv selv om man er lav av vekst?»
Jørgen Foss i Norges handikapforbund og Oslo bispedømmeråd fulgte opp med å fortelle om at han som overvektig «har møtt kristne som kommer bort til meg og tar på magen min for å be om at den skal bli mindre. Da blir jeg provosert og forbannet».
Å være kristen er å tro at det sterke kommer til syne gjennom det svake. Det er å tro på en Gud som ikke nødvendigvis kurerer våre lidelser på mirakuløst vis, men en Gud som er med oss gjennom lidelsen.
I mai døde Jean Vanier, grunnlegger av L'Arche-bevegelsen, hvor funksjonsfriske lever sammen med mennesker med funksjonshemming. «Livet er ikke en flukt fra smertens og materiens verden, men et kall til å gå inn i den, til å elske menneskene slik som Jesus elsker dem», skrev han i boka Inn i Jesu Mysterium som kom på norsk på St. Olav forlag i fjor.
Kristen tro handler om å lære seg å elske virkeligheten, med alle dens avvik fra det vi regner som normalitet. For det er virkeligheten, selve skapelsen, som er det store mirakelet.
Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land