Verdidebatt

Private redningsoppdrag for å redde båtflyktninger

Jeg mener at vi som et ansvarlig land med kontrollert og restriktiv flyktning- og asylpolitikk ikke bør inngå i aktivitet som høres bra ut, men som faktisk gjør situasjonen verre for Norge og de som flykter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etterdønningene av den «arabiske vår» har satt i gang enorme strømninger av flyktninger over Middelhavet. De setter ofte ut ifra Afrikas kyst til Europa i båter som ikke er egnet for overfarten, og setter seg selv og andre i fare. Nå står noen politikere i fra Norge frem, og sier at vi må redde alle som kommer over havet. Noen tar også til ordet for å støtte private redningsoppdrag av flyktninger som utsetter seg selv og andre for denne farefulle ferden. Gjør vi det så vil vi trolig være med på å sette i gang så store flyktningestrømmer at enda flere liv vil gå tapt, og vi vil miste kontrollen fullstendig. Hvis norske skip er på et sted der en båt kommer i havsnød så skal vi selvfølgelig hjelpe, men hvis vi setter opp og støtter et redningsapparat som aktivt går inn for å redde alle som flykter, så vil langt flere ta sjansen og vi sørger for at flere utsetter seg for fare ved å flykte i overfylte båter som ikke er beregnet for en slik reise.

Alle vil hjelpe

Jeg mener at vi som et ansvarlig land med kontrollert og restriktiv flyktning- og asylpolitikk ikke bør inngå i aktivitet som høres bra ut, men som faktisk gjør situasjonen verre for Norge og de som flykter.

Mitt inntrykk er at alle norske politikere vil hjelpe mennesker som er i nød, men noen har et behov for å fremstå som bedre enn andre. Det kalles moralisme. Alle ser det, og det gjør at innbyggerne i Norge mister tillit til våre folkevalgte politikere. Vi må aldri glemme eller forsøke å skyve våre krigshandlinger under teppet. Mange som flykter over Middelhavet setter ut ifra Libyas kyst. Libya er et samfunn i fullstendig oppløsning etter at Norge og NATO bombet landet i sønder og sammen i 2011. Vår bombing av Libya gjør oss ansvarlige for ukontrollerte flyktningestrømmer. Det var den rødgrønne regjeringen som styrte når vi besluttet å bombe Libya, men de ble støttet av hele Stortinget. Jeg var tydelig hele tiden, en bombing av Libya vil være et historisk feilgrep med konsekvenser som vi overhodet ikke er forberedt på. Dessverre fikk jeg rett. Konsekvensene ser vi i dag.

Fredsbevarende styrker

Jeg mener at Norge heller bør foreslå at FN setter inn fredsbevarende styrker i Libya, og i langt større grad sørger for at flyktningene får den hjelpen de trenger i sine egne nærområder. Vi var med i fredsbevarende styrker i tidligere Jugoslavia, og nå bør vi bidra til at FN setter inn tilsvarende i Libya. Da kan vi hjelpe flere, og vi kan unngå at folk setter seg og sin familie i fare ved å flykte i båt over Middelhavet. Vi har et ansvar siden vi bombet Libya og satte i gang en brutal borgerkrig i landet. Det ansvaret tar vi ikke ved å hjelpe noen få av de som flykter, men å sørge for at tryggheten i Libya ivaretas av fredsbevarende styrker.

Steinar Bergstøl Andersen
Fylkesordførerkandidat
Agder FrP

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt