Verdidebatt

Sutring og systemer - om korrupsjonsbekjempelse

Peter Gottschalk ved BI utfordrer i Klassekampen 2. juli ny styreleder i Digni til å avklare om hun er enig med tidligere styreleder i Digni i synet på krav i den norske forvaltningen av utviklingsmidler. Som kollegaer ved Diakoniprogrammet ved VID vitenskapelige høgskole svarer vi sammen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi kan bekrefte at vi er helt enige i nulltoleransekravet for korrupsjon. Samtidig er det ikke gitt at alle mistanker om korrupsjon faktisk utgjør korrupsjon, noe som fanges opp av formuleringen «uforskyldt mislighold» på Norads korrupsjonshjemmeside. Konsekvensene av «uforskyldt mislighold» blir at den økonomiske støtten opphører til saken er avklart. Opphold av støtten går først og fremst ut over de aller fattigste.

I noen tilfeller kan det være at det er for svake institusjonelle ordninger som gjør at økonomiføring ikke er i tråd med norsk praksis – uten at det dermed er korrupsjon. Digni bistår sine medlemmer og deres partnere ved å styrke kompetansen i økonomistyring. Opplæring i økonomistyring i tråd med norske standarder vil være en prioritet for Digni, også i fremtiden.

Viktig tillit

Norad påpeker sammenhengen mellom demokratiutvikling og tillit til institusjoner som viktige i samfunnsbyggingen. Vi er enig i viktigheten av at det Gottschalk omtaler som tillitsbaserte organisasjoner, er seg bevisst sine systemer, og ikke er naive.

Likevel spør vi om Gottschalk kan dokumentere at det faktisk er mer korrupsjon i eksempelvis diakonale organisasjoner enn i andre organisasjoner. Vi sitter ikke med slik innsikt. Både politisk, byråkratisk og småskalakorrupsjon ødelegger for enkeltmennesker, samfunn og stater.

Dagens regelverk

Det er hevet over tvil at korrupsjon må motarbeides på alle mulige plan. Spørsmålet som dog bør stilles er om dagens regelverk og virkemidler er de mest hensiktsmessige.

Skrevet av Hans Morten Haugen, professor i internasjonal diakoni, og Stephanie Dietrich, professor i diakoni og påtroppende styreleder i Digni (organisasjon for kanalisering av norsk utviklingsmidler til sør-partnere)

Kronikken sto opprinnelig på trykk i Klassekampen 4. juli 2019

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt