David Watson

4

Norge må endre kurs om Venezuela!

Hadde «fredsnasjonen» Norge vært modig nok til å trosse USA, kunne vårt eksempel bidratt til å påvirke det internasjonale samfunnet til å gi Venezuela et etterlengtet pusterom.

Publisert: 8. jul 2019

20.-22 juli var FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet på offisielt besøk i Venezuela. I tre dager fikk hun møte alle parter i konflikten, uten hindring eller restriksjoner. I en foreløpig uttalelse (rapporten ventes 6. juli) utrykte hun viktigheten av dialog for å få til en fredelig løsning for konflikten, og ga sin støtte til forhandlingene som ble satt i gang forrige måned i Oslo. Samtidig kritiserte hun de USA-ledete internasjonale sanksjonene mot landet, som hun mente var skadelig for landets sivile befolkning.

Viktig rolle

Norge spiller en dobbel rolle i Venezuela-konflikten. Samtidig som regjeringen prøver å holde dialog mellom partene gående i et forsøk til å bidra til en løsning til konflikten, har de sluttet seg til USA og EUs sanksjonspolitikk. Sanksjonene er en del av USA's og opposisjonens ulovlige regimeskifte prosjektet. USA har flere ganger prøvd å sabotere forhandlingsforsøkene, og stilt seg negativ til de samtalene som har pågått i Oslo. Visepresident John Pence kom med denne bastante uttalelsen mens partene fremdeles holdt på med samtalene: «Tiden for dialog er over».

Vi må derfor spørre regjeringen hvorfor de, istedenfor å spille en nøytral meglerrolle, fremdeles holder på med å støtte den ene partens, etter FNs meninger, destruktive sanksjonspolitikk.

Ansvarlig dialog 

Alle de ansvarlige aktørene er tydelig klar over at dialog er den eneste måten å hindre en tragisk eskalering av konflikten. En eventuell militær konflikt med uante konsekvenser for hele regionen. Til tross for dette har USA drevet en kampanje vis egentlige mål er regimeskifte, koste hva det koste vil. For å oppnå dette målet har Donald Trump, og flere i hans administrasjon, truet med å bruke militære intervensjon hvis nødvendig. 

Det er på tide at Norge begynner å ta sin egne selvstendige, faktabaserte politiske avgjørelser (som Libyarapporten anbefaler), og ikke følger den krigerske og destabiliserende internasjonale politikken til vår nærmeste allierte, USA. Det vil innebære å trekke tilbake de norske sanksjonene, og fordømme USAs ulovlige intervensjons- og sanksjonspolitikk.

Vi er nødt til å være tydelige på at USA mangler fullstendig det moralske grunnlaget til å fungere som verdenspoliti. Denne oppgaven skal utelukkende forbeholdes FN.

Ubarmhjertig offensiv

Hadde «fredsnasjonen» Norge vært modig nok til å trosse USA, og spille en positiv rolle, kunne vårt eksempel bidratt til å påvirke det internasjonale samfunnet til å endre kurs og gi Venezuela et lite pusterom fra denne ubarmhjertige offensiven som har rammet landets sivilbefolkning så hardt de siste årene.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere