Kristin Walstad

4

Gud i det hemmelighetsfulle

Jeg er ingen trofast kirkegjenger, men nå ser jeg grunn til å bli det. Tord Gustavsens kunstneriske bidrag som kantor i Tanum kirke gir mot til å kaste gamle fordommer om en irrelevant kirke på båten.

Publisert: 18. jun 2019

Ærlig talt så er det jo mange ting som er mer forlokkende i pinsehelgen enn kirkegang. Reiser, turer i skog og mark, piker, vin og sang. Og en solid dose med skjermenes magi på Facebook og Netflix.

Jeg rista meg selv ut av det vanlige helgeritualet og troppet opp på «Dype åndedrag» - en festival laget av den trolig nyansatte og anerkjente jazzpianisten Tord Gustavsen. Helt plutselig dalte han ned i skjul i mitt nabolag. Det er ikke til å tro.

Festivalen var sammensatt av både foredrag, meditasjoner og konserter. Gustavsens guddommelige kunst satte sitt merke på alle arrangementene som sammen skapte en frynsete og råvakker tråd: du kan finne Gud i det hemmelighetsfulle.

Ved flere anledninger har jeg kjent på en underlig avstand til det etablerte i kirkens mange menigheter. En slags ensomhet mellom meg selv og de som har funnet «svaret». Mellom meg og de geistlige som har alle ordene på plass.

For jeg har min tvil. En tvil kirken ikke alltid klarer å møte, se eller anerkjenne. Jeg har levd et liv der ikke alt har gått på skinner, jeg har mistet mitt skråsikre blikk og mine uovervinnelige standpunkter.

Men Tord Gustavsen åpner opp troens mysterium.

Han dytter i det etablerte og gir rom for annerledestenkende.

Han deler ut en aksept for ambivalensen vi kan kjenne i møte med livets gåter.

Med sin omsorg for tangentene og varhet i møte med det eksistensielle, blir jeg tatt inn i en ydmykhet for livet som gir mening.

Og jeg føler meg ikke lengre alene.

Kunsten og musikken gjør døren høy og porten vid.

Med et språk som treffer kroppen og ikke hodet.

Pinsen er kirkens feiring av den hellige ånd, noe av det mest krevende i gudstroen.

Likevel ble det stående for meg, at det er helt ok at det er krevende.

Til sist spør jeg meg: Hva skal vi egentlig med Netflix når vi har en slik pianist i Tanum kirke?

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere