Verdidebatt

Leaving no one behind

Ingen mennesker på norsk jord skal nektes fri og profesjonell helsehjelp.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når både miljø, økonomi og sosiale forhold hensyn tas, da skapes bærekraftig utvikling. Som helsepolitiker deler jeg ambisjonen i FNs bærekraftsmål nummer tre: God helse. Vi vil "sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder".

I 2016 var det overordnede temaet i arbeidet med bærekraftsmålene "Leaving no one behind". Alle skal med, ingen skal bli glemt.

Jeg kjenner i dag på et ansvar for å løfte en gruppe som har vært gjenstand for debatt i Stortinget ved flere anledninger. Det har blitt en «sak» vi ikke har kommet til rette med. Jeg tenker på papirløses helsesituasjon.

Norge befinner seg per i dag i klassen som gir minst helsetjenester til de papirløse – sammen med noen få andre land i Europa, som Bulgaria og Polen. De fleste andre land i Europa gir betydelig bedre helserettigheter til de papirløse. I land som Belgia og Nederland har papirløse mer eller mindre de samme helsemessige rettighetene som befolkningen for øvrig.

Tidsskriftet The Lancet har publisert en oppsummering av helsesituasjonen blant papirløse i ulike land. Budskapet var tydelig: I land som Norge, med restriktiv lovgivning og få helserettigheter, hadde papirløse 38 prosent økt risiko for å dø tidlig, og mer enn 50 prosent økt forekomst av psykiske lidelser.

Papirløse lever kanskje de hardeste livene i Norge. Uten rett til arbeid, skolegang, helsetjenester og økonomiske velferdsytelser.


Organisasjonen bestående av en gruppe papirløse «Mennesker i limbo» sier selv at de ønsker å bidra, få muligheten til å jobbe hvitt, mens de venter.

Helsepersonell i Norge gir de papirløse i hovedsak nødvendig helsehjelp ved fare for nært forestående død, varig sterkt nedsatt funksjonstilstand, alvorlig skade eller sterke smerter. Selv da kreves det betaling som mange av de papirløse ikke er i stand til å dekke.

Den siste tiden har vi helsepolitikere vært svært opptatt av fødetilbud. Mitt engasjement for kvinner som skal føde gjelder også for papirløse. Jeg kjenner til eksempler på at papirløse kvinner må føde hjemme uten profesjonell helsehjelp.

Representanter fra ulike partier har spurt seg: bør ikke det offentlige ta et større ansvar?


Tidligere Kirkens Bymisjon leder Sturla Stålsett sa det: «Ingen mennesker på norsk jord skal nektes fri og profesjonell helsehjelp!»


KrF sier som FN: Leaving no one behind. Alle skal med, ingen skal bli glemt.

(Innlegget ble også fremført på Stortingets talerstol 28. mai 2019 under debatt tilhørende Innstilling fra finanskomiteen om Muligheter for alle - Fordeling og sosial bærekraft)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt