Verdidebatt

Hvem er det som er virkelig imot en forhandlet løsning for konflikten i Venezuela?

Er ikke en oppriktig og seriøs norske media forpliktet til å opplyse det norske folk om alle viktige og relevante informasjon i forhold til internasjonale konflikter, spesielt der Norge er involvert i prosesser for å få til en rettferdig og varig løsning?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
I en bra skrevet og balansert artikkel i Vårt Land 26. mai (Ødeleggende sanksjoner), skriver Ronald Mayora Synnes om forhandlinger som pågår i Oslo mellom Venezuelas regjering og opposisjonen. Artikkelen er en frisk pust blant alle den manipulerte og partiske mediedekning av situasjon i Venezuela. Men dette sagt, synes jeg at der Mayora Synnes fremmer opposisjonens kritikk av regjeringen i de to tidligere forhandlingsforsøk; (sitat: "mange som mener at dialogen er bare en måte regjeringen i Venezuela forsøker å vinne seg tid på og stopper det enorme presset, og at ordet «dialog» har blitt misbrukt av regjering i Venezuela før"), er det behov for en virkelighetsforklaring.
Det er et argument som opposisjonen og dens støttespillere i Norge bruker hyppige for å kritisere en ny forhandlingrunde, og ikke minst for å etablere et slags «sannhet» for å kunne referere til med et evt. brudd i forhandlinger. Det er dessverre en oppkonstruert og løgnaktig fremstilling at det er regjeringen som ikke er en seriøs forhandlingspartner. Norske medier har aldri informert grundig om hva som foregikk i de to tidligere forhandlingsprosesser mellom 2016 og 2018, antageligvis fordi det ikke passer inn med deres fremstilling av en fredelig demokratisk opposisjon og en diktatorisk regjering.

Det er derfor viktig å sette forhandlingene i et riktig politisk perspektiv. Forhandlingen som startet i 2016, etter initiativet fra Vatikanet, ble sabotert da opposisjonen trakk seg uten grunn. Selveste Paven Franz sa at han var skuffet, og mente at opposisjonen ikke hadde noen reelle grunn til å trekke seg (det er en av de mest underrapporterte utsagn fra Paven noensinne!).

Igjen, i påfølgende forhandlinger i den Dominikanske Republikk, med tidligere spanske statsminister José Luis Zapatero som hovedmegleren, ble samtalene sabotert av opposisjonen etter ordre fra USA. Her hadde partene blitt enig om en avtale der regjeringen gikk med på alle hovedkravene til opposisjonen. Bl.a.: å flytte presidentvalg framover et halvt år, og å invitere FN og andre organisasjoner til å observere.

Når representanter for opposisjon kom til den Dominikanske Republikk for å skrive under denne avtalen de hadde allerede blitt enig om, nektet de! (de fikk en telefon fra daværende US Secretary of State, Rex Tillerson, som var på besøk med tidligere president Santos i Colombia, med beskjed om å ikke skrive under).

Megleren, Zapatero, var knuste og sa: «Det er sjokkerende at dokumentet ikke ble signert av opposisjonen. Jeg er ikke enig med omstendighetene og årsakene, men min plikt er å forsvare sannheten». (enda en under/ikke rapportert hendelse i norske medier!).

Vi kan ogsågå sjå tilbake til situasjonen etter det kortlevde statskuppet i 2002, da Hugo Chávez ga amnesti til de fleste deltagere i kuppet og tilbudte forhandlinger. Svaret var en ødeleggende business og olje streik, som satt økonomien tilbake i flere år, og mer voldelige opptøyer.

Skulle ikke en oppriktig og seriøs norske media opplyse det norske folk om disse viktige og meget relevante ting, istedenfor å spre "falske nyheter" om at det er regjeringen som ikke er en seriøs forhandlingspartner?
Dave Watson

Latin-Amerikagruppen iBergen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt