Lederartikkel Vårt Land

Spooky sjamanisme?

Når vi er frie fra dogmer og institusjoner blir mange av oss lette bytter for guruer og sjarlataner.

Publisert: 22. mai 2019  /  1811 visninger.

«Det var rett og slett spooky å være vitne til», skrev VG-kommentator Tone Sofie Aglen etter å ha vært på sjamanshow med prinsesse Märtha Louise og Durek Verret. I likhet med store deler av Norges befolkning har hun antakelig hatt lite befatning med religiøse fenomener som ikke er vanlige i Den norske kirkes høymesser. Og da blir det fort spooky – eller skummelt, som en annen avis enn VG kanskje ville skrevet.

Denne følelsen av at slike fenomener er noe overnaturlig, rart og litt skummelt er nyttig for religiøse aktører over hele verden. Det gir dem en aura av mystikk. Selv om mange tar avstand fra slike fenomener, er det kanskje enda flere som tiltrekkes av mystikken. Og over alt finner du mennesker – urovekkende mange mennesker – som har funnet ut at dette kan utnyttes kommersielt. Sjaman Durek blir rik av at noen opplever ham som spooky.

Det som faktisk er spooky, er det sekulære menneskets mangel på kunnskap om slike fenomener. Kanskje er KRLE-undervisningen for opphengt i verdensreligionenes dogmer og strukturer og for lite opptatt av den religiøse praksisen som skjer over alt, ikke minst i sekulariserte samfunn. Flere har dessuten påpekt en tendens i lærebøkene til å snakke ned kirken og dens makt over mennesker gjennom århundrer. Faktum er at når vi er frie fra dogmer og institusjoner, og skal navigere på egenhånd, blir mange av oss lette bytter for guruer og sjarlataner.

En ting har dialog-entusiastene – og vi regner oss blant dem – rett i: Dialogen mellom troende mennesker gjør oss bedre kjent med ulike religiøse fenomener, og med menneskene bak fenomenene. Mange har fortalt at dialogen viser dem både likheter og forskjeller. Likhetene gjør at man forstår den andre bedre. Forskjellene utvider horisonten, men gjør også at man blir mer takknemlig for den troen man har. Kunnskapen gjør det lettere å skjelne mellom religion og misbruk av religion. Det hele blir mindre spooky.

Om det har kommet noe godt ut av oppstyret rundt sjamanturneen til prinsesse Märtha Louise og Durek Verret, er det at det viser behovet for kunnskap og dialog om religion. Dessuten viser det at svært mange mennesker – også i sekulære samfunn – lengter intenst etter noe dypere. Vi tror denne lengselen er nedlagt i oss av Skaperen. Og at den viser tydelig hvor viktig det er at den kristne kirke finnes.

LES OGSÅ: Bildet av opplevelseskåte religiøse på jakt etter åndelig action er ikke dekkende. Noen av dem har det virkelig vanskelig.

5 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere