Lederartikkel Vårt Land

Bli i kirken, Märtha Louise!

Prinsesse Märtha Louise trenger Kristus, og hun trenger kirken. Like mye som alle vi andre gjør.

Publisert: 14. mai 2019  /  5594 visninger.

Misjonssambandets informasjonsleder Espen Ottosen går vel langt når han uttaler at «det vil være konsekvent» av prinsesse Märtha Louise å melde seg ut av Den norske kirke. Årsaken er at hun «står for en nyreligiøs tro, men signaliserer samtidig at hun vil være en del av Den norske kirke». 

Det mener Ottosen er umulig fordi prinsessen har en plass i den kongelige arvefølgen. Grunnloven fastslår som kjent at Kongen skal «bekjenne seg til den evangelisk lutherske religion». – Prinsessen har ikke en kristen bekjennelse», fastslår Ottosen.

Informasjonslederen har helt rett i at mye av det religiøse engasjementet til prinsessen ikke er en del av den kristne tro. Han har rett i at noe av det er direkte i strid med den kristne tro. Og han har rett i at arrangementet Prinsessen og sjamanen i Petrikirken er problematisk. Årsaken skal vi komme tilbake til nedenfor.

Men så lenge Kongehuset ikke har noen seremoniell eller formell rolle i Den norske kirke, er dette et dårlig argument for at prinsessen burde melde seg ut. Tvert imot: Kirken er et sted for mennesker som trår feil. De alvorligste feilene kalles synder. Det er noe Ottosen gjør hver eneste dag. Andre feil handler om at vi forstår stykkevis. Vi mener feil, tenker feil, noen av oss er fullstendig på bærtur til tider. Kristus døde for oss også.

Derfor finnes det bare ett kriterium for å være en del av den kristne kirke: Troen på Kristus, som døde og sto opp igjen for oss. Dersom prinsesse Märtha Louise bekjenner denne troen, vil vi på det sterkeste oppfordre henne til å bli i kirken. Hun trenger Kristus, og hun trenger kirken. Like mye som alle vi andre gjør.

En helt annen sak er arrangementet Prinsessen og sjamanen. Her har Den norske kirke rotet det til for seg selv ved å være inkonsekvent. Hadde dette vært et reelt dialog-arrangement hadde det vært innenfor kirkens oppdrag. Leier man derimot kirken ut på et rent kommersielt grunnlag, uten restriksjoner, da får man gjøre det, og stå for det, selv om det eventuelt strider mot kirkens ståsted. 

Dette er ingen av delene. Etter alt å dømme har man forsøkt å dempe inntrykket av nyåndelighet ved å la dialogprest Silje Trym Mathiassen innlede. Resultatet er en utbredt følelse av at Den norske kirke lar seg bruke. Det burde biskop Anne Lise Ådnøy hatt dømmekraft nok til å stanse.

LES OGSÅ: TF-professor frykter mye show og lite dialog

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere