Verdidebatt

Håpets svøpe

Takk til teolog Ellen Hageman for et betimelig innlegg om klimakrisen og det kristne håpet! Hun spør om vår lit til det kristne håpet «hindrer oss fra å ta inn over oss klimaendringenes grusomheter» (VL 06.05).

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tror det kan være slik, og det er veldig alvorlig. «Det kristne håpet på norsk er sausa sammen med den optimismen som ligger til grunn både for forbrukerkulturen og kapitalismen og den norske sosialdemokratiske velferdsstat». Våre ledere både i kirke og samfunn synes ikke å være våkne. Jeg er helt enig: Ernas svar «business as usual», økonomisk vekst fremfor alt, er helt ubrukelig og gjør vondt verre.

Nylig ble det avholdt et alternativt klima­toppmøte på Findhorn i Skottland med 400 deltakere fra hele verden. Tema var «Klimaendring og bevissthet». Budskapet er: Både klimaendring og løsning har med bevissthet å gjøre. Etter min mening har kirka et viktig budskap om bevissthet. En dyp, dyp innsikt, at mennesket i sitt indre har tilgang til guddommelig bevissthet, «gudsriket inni» eller «Kristus i meg». Det kristne håp er at mennesket våkner på det nivået.

Hageman mener vi må være redde for å kunne handle adekvat. Redselen «er mer i overensstemmelse med menneskets vilkår i verden enn den norske tilliten». Kirka går glipp av å være en sårt tiltrengt motkultur, «den går også glipp av Sannheten».

LES OGSÅ: Ellen Hagemans innlegg

Sannheten er vel, om vi skal holde oss til Det nye testamente, at vi mennesker ikke bare har ansvar for skaperverket, men også har tilgang til innsikt, visdom, kjærlighet og alt vi trenger for å gjøre jorden til et godt sted. Håpet ligger i innsikten «Guds rike er inni dere». Kanskje er tillit til det viktig­ere enn redselen? Eller sagt med Vaclav Havels ord: «Den som ganske beskjedent tror på sitt eget menneskevesens gåtefulle kraft som formidler av en forbindelse med ­verdensvesenets gåtefulle kraft, har ingen grunn til å fortvile».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt