Verdidebatt

Egoisme som politisk verdi?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg leser i Vårt Land (04.05) et ­referat fra Frps landsmøte og Siv Jensens ­åpningstale med overskrift «Hyllet vestlige verdier». Hun skal ha sagt: «Vi tør å si det rett ut: Noen verdier er bedre enn andre. Våre verdier er bedre...». Verdier som ytringsfrihet og likeverd (som Siv Jensen vektla) er gode vestlige verdier – i hvert fall i teorien (praksis er dessverre ofte så som så). Men verdier kan være så mangt. Hvilke er de verdiene som kjennetegner Frp spesielt?

Kaldere samfunn

I hylla har jeg et par bøker av ­Ottar Hellevik, professor (nå emeritus) i statsvitenskap, om blant annet Norsk Monitor og verdimålinger i Norge ­gjennom mange år. Det dreier seg om ­registrering av 50 ulike verdipar, blant annet jamført med parti­tilknytning. 
I en av bøkene (2008) finner jeg ­verdiprofilen til de ulike partienes ­velgergrupper, og det gjengis (side 193) hvilke verdier som har størst opp­slutning i hvert parti. For Frp er det verdiene private løsninger (gjenkjennelig) og egoisme (også gjenkjennelig?). Egoisme står her i motsetning til altruisme (uselviskhet; å handle til andres og fellesskapets beste).

I Aftenposten var det i vinter en ­debatt om fattigdom og lykke, og ­samme Hellevik skrev 11. mars et innlegg om dette hvor også ­partienes ­verdisyn er nevnt. Her kan vi lese at Frp skårer desidert høyest på materialisme og desidert lavest på idealisme, av alle partiene (helt motsatt av KrF). Verdier som ­egoisme og materialisme er neppe verdier som vi i den vestlige verden bør være stolte av – de bidrar til et kaldere og mer ekskluderende samfunn. Frps verdier ser dessuten ikke ut til å ­bidra positivt til opplevd lykke. Tvert i mot skriver Hellevik at lykke­nivået er høyere i den idealistiske ­delen av skalaen for alle inntektsnivåer.

Poetisk visdom

Skal vi virkelig bygge samfunnet på egoisme som en viktig verdi? Jeg minnes første vers i et dikt av Arnulf Øverland:

Det er en lykke i livet som ikke vendes til lede.

Det at du gleder en annen – det er den eneste glede.

Øverland fant altså – langt tidlig­ere – det samme som lykkeforsk­ningen!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt