Lederartikkel Vårt Land

Levende steiner

Disse steinene kan ikke erstattes. Når de blir ødelagt, etterlater de seg dype sår i kirken.

Publisert: 22. apr 2019

Over 280 drepte. Over 500 skadde. Og 24 personer pågrepet. Det er situasjonen i skrivende stund på Sri Lanka. Når dette leses kan den være endret.

For tusenvis av berørte ble ikke påskenatten til håpets morgen denne gangen. Det som skulle være feiringen av livets seier over døden ble i stedet til bunnløs sorg. Og hele verden ble minnet om hvor dyrebar – og sårbar – freden er.

Vi bøyer våre hoder i dyp respekt for de som ble rammet av disse ugjerningene. De var ikke bare et angrep mot Sri Lankas befolkning, eller mot kirken i landet. De var et angrep mot menneskeheten.

LES OGSÅ: Tamilske katolikker i sorg i Bredtvedt kirke søndag kveld 

Det er nærliggende å se situasjonen i lys av en annen dramatikk som utspant seg for en uke siden. Da ble katedralen Notre-Dame rammet av brann. Store verdier gikk tapt. Og mennesker over hele verden engasjerte seg. Gigantiske summer ble donert.

Engasjementet for Notre-Dame var forståelig. Byggverket symboliserte mer enn steinene det var bygget av. Som alle katedraler pekte Notre-Dame på det som består når andre ting faller i grus. På en måte var det et paradoks at det kun skulle et lite uhell til for å ødelegge slike skatter.

Men steinene i Notre-Dame er ikke uerstattelige. Vegger og tårn kan reises igjen. Selv kunsten kan erstattes av noe annet. Med tiden kommer nye symboler til å peke på de samme evige verdiene.

Slik er det ikke med dem som ble rammet i Sri Lanka. Angrepene minner oss om at Jesu Kristi kirke ikke er bygd av menneskehender. Den er bygd av levende steiner – et uttrykk for menneskene som har fått liv ved Jesu oppstandelse. De bærer hverandre – og utgjør den egentlige kirken, sammen med kristne over hele verden. 

Disse steinene kan ikke erstattes. Når de blir ødelagt, etterlater de seg dype sår i kirken. Og de gjenværende må bære mer enn før.

Skulle ikke resten av kirken hjelpe dem med byrden? Enda mer enn når Notre-Dame rammes? Vi oppfordrer våre lesere til å la menneskene på Sri Lanka kjenne at de ikke er alene. Gjerne gjennom en gave til det freds- og forsoningsarbeidet arbeidet på øya som den katolske organisasjonen Caritas driver, eller til Strømmestiftelsens selvhjelps- og rettighetsarbeid.

LES OGSÅ: Kristne ledere på Sri Lanka svarte på terroren med fredsinitiativ

4 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere