Olav Brennsæter

5

Gjøsund har et poeng

Gard Realf Sandaker-Nielsen imøtegår i Vårt Land (5.4.19) påstanden om at Åpen Folkekirke burde legge ned. Men så langt jeg kan se bekrefter han bare at Gjøsund har et poeng.

Publisert: 7. apr 2019  /  773 visninger.

I innlegget sitt bidrar Sandaker-Nielsen nettopp til å konstruere konflikter for å rettferdiggjøre Åpen Folkekirkes eksistens: «Noen må stå opp for ei kirke der alle er like mye verdt uansett hvem de er, hvor mye de tror eller hvem de lever sammen med», skriver han. Mener han at kirkemøtet når som helst kan få et flertall som mener at folk er mindre verdt dersom de har «feil tro» eller «feil samlivsform»? Etter denne valgperioden ville jeg forventet at lederen i Åpen Folkekirke visste mer om akkurat dette. Jeg har nemlig til gode å bli kjent med en eneste kirkepolitiker som mener at menneskeverd avhenger av samlivsform. Sandaker-Nielsen påstår at Åpen Folkekirke kan bidra til en bedre kirkelig debatt. Da forventer jeg at han ikke benytter seg av lettvinn retorikk som bare rammer stråmenn.


Så kan jeg gjerne være enig i at det er lettere å forholde seg til et valg mellom tre lister enn mellom tjue enkeltpersoner. Det er akkurat det som er problemet. Det er faktisk for enkelt. Det stemmer ikke at kirkepolitikken blir bedre dersom vi reduserer den til en endimensjonal skala, fra Åpen Folkekirke i den ene enden til Bønnelista i den andre enden. Erfaringen min fra kirkedemokratiet er at det stadig dukker opp nye allierte i enkeltsaker. Et listevalg bidrar til å forsterke en polarisering som ingen er tjent med. «Plattform for Åpen Folkekirke» består stort sett av punkter som hvem som helst kunne vært enige i, men som for mange av oss leder til helt andre konklusjoner enn dem Åpen Folkekirke forfekter. Da blir det ikke lett for andre å tegne opp en alternativ plattform, uten å måtte finne opp konflikter. Men ønsker vi virkelig å dyrke fram en debatt hvor «de som synes bibelen er viktig» står imot «dem som synes alle er like mye verdt»? Eller hvor «de som mener kirken er for alle mennesker» krangler med «dem som mener kirken tilhører Gud»? Debatter hvor ingen kjenner seg igjen i det motparten forutsetter at de står for? Nei, og derfor hadde det greieste vært om Åpen Folkekirke (og Bønnelista, for den del) la ned.

4 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere