Kjellrun Marie Sonefeldt

238

Flere veier fører til fjellets topp

Det er en forunderlighet at det kristne landskapet vitner om forskjellig dåpssyn,mens de er i samme kilde.

Publisert: 2. apr 2019

Tankebygningen om at Den norske kirke ikke er er på historisk grunn med dåpssynet sitt,slo sprekker på en omvisning i Domkirken i Trondheim. Vi ble vist et dåpskar fra da det ble praktisert hel nedykkelse av dåpsbarna.Dåpsfont for hel neddykkelse finnes i gamle stenkirker. I den over 800 år gamle stenkirken på Nesodden ligger et pent utsmykket messingfat over den opprinnelige åpningen i dåpsfonten. Rimeligvis var det kalde kirker som endret praksisen med hel neddykkelse av dåpsbarna. Dåpen kunne gå på helsa løs; verst der hvor det ble praktisert neddykkelse tre ganger.

Dåpspraksis for voksne som kom til tro, vet vi fra NT,feks.om Filip og hoffmannen.Apgj.8.38. Når voksne kom til tro,måtte det jo bli voksendåp og kan ikke brukes som argument mot dåp av spedbarn.Det viktige er hvilken praksis som ble etablert for neste generasjon.

Jødene var vant med omskjærelsen på den 8. dag som paktstegn for Den gamle pakt,med familien som vitner.Jesus valgte dåp som innvielsestegn."Gå derfor ut og gjør alle folk til mine disipler,i det dere døper dem til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn og lærer dem å holde alt det jeg har befalt dere. Matt.28,19-20.

Paulus tok Jesu ord om å døpe først og lære etterpå på alvor. Han døpte fangevokteren og hans hus ,som inkluderte tjenerskapet ,på fangevokterens tro.Det var noe panisk over å vekke alle til dåp der nattestid,som om Paulus og Silas var innstilt på å flykte snarest mulig.Apgj. 16.  

Det er en forunderlighet at det kristne landskapet vitner om forskjellig dåpssyn,mens de er i samme kilde. 

Frelse ved Jesus Kristus og åndsdåp oppleves overalt og hele tiden,uavhengig av dåpssyn og menighetstilhørighet.

                                                                                        

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere