Verdidebatt

En hellig politisk kirke ?

Ingen jeg kjenner har gitt hverken biskopene eller menighetsrådene noe mandat til å formidle politikk eller være politisk veileder på våre vegne. Det kan vi klare selv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvordan klimasaken er utarbeidet og markedsført fremgår med all ønskelig tydelighet i tilsammen ca. 10.000 e-mails i den såkalte "Climategate"-saken pluss en  granskningsrapport som ikke er særlig omtalt i norske media. Forståelig nok.

Donald Trumps administrasjon vil , sannsynligvis etter råd fra fysikeren William Happer, begynne å kvalitetssikre klimavitenskapen for USA`s vedkommende, slik at man ikke kommer i skade for at USA bruker enorme ressurser på noe som er blåst ut av alle proposjoner. Kanskje ikke så dumt?

Kirkens rolle her , som en stor organisasjon med mange medlemmer , nasjonalt og i lokalsamfunnet , later til å være manøvrert langt inn i Agenda 21/2030 - hvor man følger FN`s oppfordring om å bruke lokale organisasjoner for å få til en illusjon om at det er en folkebevegelse som applauderer FN`s modell av total globalisering. (kapitel27  , Agenda 21.)

At dette er  politisk virksomhet dokumenteres ved at DNK deltok som organisasjon i "Klimavalg 2013" hvor man drev veiledning i hvilke partier folk skulle stemme på, de skulle ikke stemme på Arbeiderpartiet , Høyre og Frp - nærmere beskrevet her .

Hvorvidt dette var klokt omhandles i denne  evalueringsrapporten fra Burson Marsteller.

Se side 3 hvordan bistandsmidler som skulle gå til å hjelpe fattige folk i stedet utbetales så ikke fullt så fattige folk skal drive valgkamp i Norge - under foregivende at de driver  folkeopplysning.

Anbefalt lesning , det er gjort et hederlig forsøk på å vise hvor lite representativt dette utspillet er i forhold til medlemmene i DNK - hvor også de politiske aktivistene innen kirken er nevnt.

Vi ser på "Grønn Kirke" som plutselig ser ut til å bli veldig virksom. En bekjent i et menighetsråd sa at dette i grunnen bare dreide seg om å plukke søppel langs bekken, unngå engangsservise , kjøre flere i en bil og kjøpe autoriserte Fairtrade produkter ( Kaffe til kirkemøtet?).

Det høres beroligende ut? Går vi innholdet med "Grønn Kirke" nærmere i sømmene finner vi en del mer omfattende ting på sakslisten:

" Vi vil utfordre fellesrådet til grønn drift på alle områder, og våre representanter i fellesrådet/menighetens administrasjon skal arbeide for dette. Miljøfyrtårnsertifisering av fellesrådet/menighetens administrasjon skal vurderes."

"Vi vil inkludere miljø, forbruk og rettferdsperspektiv i bønner, liturgi, sang- og salmevalg."

" Vi vil utfordre til engasjement i klima og rettferdsspørsmål gjennom prekener og annen forkynnelse."

" Vi vil integrere miljø-, forbruks- og rettferdsperspektiver i undervisning, trosopplæring og barne- og ungdomsarbeid."

"Vi vil involvere menigheten i Kirkens Nødhjelps, Changemakers eller andre organisasjoners underskriftskampanjer, og annet påvirkningsarbeid."

" Vi vil formidle stoff om miljø, klima, forbruk og rettferd i menighetens informasjonskanal."

"Vi vil utfordre butikkene i vårt nærmiljø på utvalg og profilering av Fairtrade-merkede, økologiske og svanemerkede varer."

" Vi vil søke samarbeid om miljø og rettferd med kommunen og andre lag og organisasjoner i vårt nærmiljø."

"Vi vil utfordre lokale bedrifter, kommunale etater, eller andre til å bli Miljøfyrtårn."

Og så kommer påvirkning fra "grasrota" om politikk ,  hvor man kan lete etter den oljen som finansierer både "Grønn Kirke" og ikke så rent lite annet.:

Vi vil utfordre våre kommune-, fylkes- og stortingspolitikere til handling i konkrete miljø- og rettferdsspørsmål.

Høres fint ut med politikk innpakket i ord - man fanger flere fluer med honning enn med eddik.  Dokumentasjon grønn kirke.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier det klart og i pakt med agenda 2030: "  Vi skal se fremover, vi skal bygge den kirken vi vil ha i 2030."

Hun sier videre: "Kirken er forpliktet til å la sin stemme høres i "klimakampen"". Og det ser sannelig ut til at den politiske "klimakampen" er mer sentral i DNK enn forkynnelsen.

Men er ikke dette å misbruke medlemmenes og menighetenes medlemskap til saker som ikke sorterer under den kirken vi ble medlem av før de politiske aktivistene startet sin opptreden?

Er dette et forsøk på å gi en tvilsom klimapolitikk et anstrøk av kirkelig autoritet - uten å spørre medlemmene?

Ingen jeg kjenner har gitt hverken biskopene eller menighetsrådene noe mandat til å formidle politikk eller være politisk veileder på våre vegne.  Det kan vi klare selv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt