Verdidebatt

Verden trenger modige mennesker!

Og dem har vi sett mange av den siste uka! Jeg er inspirert og oppmuntret og fylt med håp etter å ha sett og hørt så mange som våger å stå opp for seg selv, for hverandre og for jorden.Og ingen har vel unngått å legge merke til at de er så unge. Mange av dem er barn. Det gjør ofte at vi voksne ikke lytter til dem på en seriøs måte. Men jeg tror barn og unge er bærere og formidlere av livsvisdom og livskunnskap som vi voksne alt for ofte har glemt, og at vi derfor gjør veldig klokt i å lytte til barna. De kan mye vi ikke kan, de har ofte bedre kontakt med det umiddelbare, og derfor har de ofte en umiddelbar intuisjon av hva som er rett.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke-viten

For vi voksne er veldig sterkt påvirket av ideene om at alt som ikke kan måles, telles eller veies er lite eller ingenting verdt. Og vi voksne har en tendens til å glemme at det vi ikke kan sette inn i et diagram, telle, beregne og maksimere eller betegne med koder eller begrep, det er også verdifullt. Ikke-viten kalles det av noen filosofer. Og det handler om det som er større, under, utenpå, omkring alt vi vet. Det er noe annet enn vitenskap. Det er ikke en manglende brikke i puslespillet, det er ikke en «missing link» som vitenskapsfolkene en gang skal finne. Nei, det er det der som forandrer seg hele tiden, som ikke kan fanges i tall, i lengdemål eller vektmål, men som er fint, rart, vondt, meningsfullt

Det er det du kjenner når du forstår at du er gravid, lenge før du egentlig kan vite det, og som er en ikke-viten, men som allikevel er noe du vet. Det er det som rører seg mellom to mennesker som møtes og som kjenner at det skal bli oss, selv om det er usagt og en helt grunnløs tanke. Det er det som skaper en plutselig opplevelse av glede midt i et sorgfullt og tungt sykeleie. Det er det som tenner engasjementet ditt, som gjør deg sint og opprørt og kamplysten-og som gjør at du våger noe ekstra.

Sanna og Greta

Sanna, 13 år, hun har virkelig våget noe ekstra, for hun ble så lei av at folk (les: voksne) kalte Downs for en sykdom. Hun laget like godt en liten film som forklarer forskjellen på å være syk og å ha et ekstra kromosom. Hun viser at hun og venninnen, Julie, som begge har kromosom 21, kan masse og ikke ligger syke i senga. Hun understreker at venninnen er viktig for henne, for hun har erfart at sammen har vi det bedre. Filmen er tilgjengelig på YouTube, og er vist mer enn 1,3 millioner ganger! Hun er modig, hun er et foregangsmenneske, og hun lærer oss noe om hva ikke-viten er, i tillegg til at hun gir oss viten om Downs. Forrige uke var de to på Stortinget under verdensdagen for Downs, og lærte Stortingspolitikerne om hva Downs er.

For ikke å snakke om svenske Greta Thunberg, 16 år! Tenk hva hun har av ikke-viten: Hun er heller ikke syk, hun har en ikke-viten som gjør henne i stand til å flytte fjell, fordi hun er ekspert i å fokusere lenge på noe. Nå er hun nominert til Nobels fredspris. Og hun har fått med seg en mengde ungdommer og barn i hele Norge, også i min hjemby, Sarpsborg, var det markering og skolestreik for klimaet fredag i forrige uke. Jeg blir målløs. Og full av håp! Og når barn og unge mobiliserer og dermed gir politikerne en ny åpning for å ta grep som virkelig gjør en forskjell, da fortjener de bedre enn å bli møtt med spørsmål om de er villige til å droppe Thailand-ferien. Når ungdommene må fortelle journalisten at klimakrisen er et strukturelt problem som krever strukturelle løsninger, da er det noe som er galt i måten voksne lytter til barn og unge på. 
Lytte annerledes

Jeg mener at vi må begynne å lytte litt annerledes til barn og unge: lytte seriøst for å få del i deres ikke-viten: i deres styrke, intuisjon og håp, det som vil være med å bringe verden framover, og skape mer himmel på jord. Vi må lytte til deres modige ytringer, og la det føre oss til å ta bedre avgjørelser. Sammen kan vi få det til. Sammen kan vi være modigere og skape en bedre verden. 

Kari Mangrud Alvsvåg

Prost i Sarpsborg prosti, Borg bispedømme

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt