Leder

Tragedien på New Zealand

Når innvandrings-grupper flytter seg på tvers av kontinenter oppstår kulturelle brytninger. Det må vi forholde oss til.

Fredag våknet vi til den tragiske nyheten om at to moskeer i Christchurch i New Zealand hadde blitt rammet av terror. 49 personer ble drept og rundt 20 alvorlig skadd under angrepet, som fant sted da fredagsbønnen skulle begynne.

Gjerningsmannen er ifølge Australias statsminister en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig ­terrorist» fra Australia som dro til New Zealand for å planlegge og utføre angrepene. I et manifest som er lagt ut på nettet hevder han at han ønsker å skape splittelse mellom «det europeiske folket og inn­trengerne», og at han frykter et «folkemord på ­hvite» på grunn av lav fødselsrate og høy innvandring.

De seneste årene har religiøse mål blitt stadig mer utsatt for terror. Det skyldes i stor grad at både ­islamister og høyreekstreme, til tross for ­forskjellene mellom dem, ser seg tjent med å fremme et verdens­bilde spunnet rundt illusjonen om at det nå ­kjempes en krig mellom den kristne og muslimske kultursfæren.

I en tid mange opplever som uoversiktlig og ­fremmedgjørende, kan et slikt konfliktbilde gi ­enkelte en følelse av overblikk, mening og hensikt. Og dessverre – for enkelte – medvirke til en radikalisering som får tragiske ­utfall. For å forebygge dette må vi diskutere ­bekymringene knyttet til ­religion, innvandring og ­kulturforskjeller på en saklig og ­ordentlig måte. Når innvandrings­grupper flytter seg på tvers av kontinenter oppstår kulturelle brytninger. Religiøse og kulturelle praksiser man før ikke kjente til seg til, blir synlige hverdagen vår. Det må vi forholde oss til.

Men dette betyr ikke at det pågår en sivilisasjons­krig mellom vestlige og muslimer. Krigen foregår ­mellom dem som møter ethvert menneske med ­respekt, og de som velger intoleransen. Og denne krigen foregår dypt inne i hver og en av oss.

Fredag ettermiddag satte politiet inn sikkerhets­tiltak rundt moskeer i flere norske byer, før fredags­bønnen. Det er klokt. Fra tidligere sammenlignbare terror­angrep vet vi at diskusjonsforum på nettet ofte ­spiller en sentral rolle i radikaliserings­prosesser. Våre tanker og bønner går til ofrene og deres etterlatte i Christchurch, som har måttet lide for en meningsløs ugjerning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder