Verdidebatt

Skadelige klimasinker

Klimaforsinkere er like dårlig som klimafornektere. Og vi har våre klimaforsinkere og -fornektere, også her i Norge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vårt Land («Avviser klima­kritikk mot Sp», 26. februar) sier Geir ­Pollestad (Sp) at «man må gjøre klimapolitikken til noe folk vil være med på». Det er vi enig i. Samtidig påstår han at klimapolitikken til Ola Elvestuen gir ham «lyst til å gå ut og starte bilen på tomgang».

Hvis Pollestad blir så provosert av klimapolitikken til denne regjeringen, er det klart at Senterpartiet har et større problem med partiets klimatroverdighet enn at de «lar seg definere av motstandere».

Les også: – Når jeg hører Elvestuen på radioen får jeg lyst til å sette bilen på tomgang

For mye konsensus. 

Pollestad blir «irritert», fordi «det aller meste av norsk klimapolitikk er det bred politisk enighet om» og Senterpartiet er med på ­denne enigheten. Men det har egentlig vært for mye komfortabel konsensus i norsk klimapolitikk over relativt ukontroversielle tiltak som elbil­satsningen og regnskogs­milliardene, og for lite handling når det gjelder de ­vanskeligere endringene som må til i oljepolitikk, økning i CO2-­avgiften og hvordan vi kan redusere for­bruket. Flere av disse områdene handler nettopp om å endre ­strukturer ­i ­samfunnet, slik at det vil lønne seg å leve mer miljøvennlig.

Det er disse «detaljene» (som ­Pollestad kaller dem) om hva vi ­faktisk vil gjøre for å oppnå klimamålene våre som er viktigst. Å være «for» klima, som Pollestad tilsyne­latende mener er noe Senter­partiet skal ha ros for, ­betyr ingenting hvis man ikke handler. Norsk klimapolitikk har gått på tomgang i flere år.

Les også: Tidligere Sp-leder Åslaug Haga tar til orde for at oljenæringa bør avvikles. Hun får støtte fra Senterungdommen. 

Klimaforsinkere og klimafornektere. 

Nylig sa den ­ameri
kanske politikeren ­Alexandria Ocasio-Cortez at «climate ­delayers» ­nesten er like dårlig som «climate deniers». Klimaforsinkere er like dårlig som klima­fornektere. Og vi har våre klimaforsinkere og -fornektere, også her i Norge. I 1989 ville Senterpartiet kutte ­norske ­utslipp med 50 prosent innen 2000, men de siste årene har for eksempel Ciceros analyser vist at partiet har dårligst klimapolitikk målt i utslipps­kutt fra budsjettstiltak.

Vi heier på Sp-politikere som ­Åslaug Haga og Liv Signe Navarsete som vil sette fokus på klimapolitikk, samt Senterungdommen-leder Ada Arnstad som vil ha stopp på evig ­oljeutvinning. Det er på tide å gå fra tomgang til fremgang i klima­politikken, og fra klimaforsinkere til klimaforkjempere i Senterpartiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt