Kommentar

Emmas arr

Hver gang Emma Gonzalez blir gjenkjent, blir hun minnet på den verste dagen i livet sitt.

I dag er det et år siden 17 elever ble skutt og drept på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida. Det er en av de verste skoleskytingene i USAs historie. Nesten umiddelbart, og ulikt tidligere lignende tragedier i USA, var det noen som sto fram. Det var elever som overlevde massakren. De var tydelige, og de var sinte: Vi vil ikke ha varme tanker, bønn og kondolanser, vi vil ha handling.

Gonzalez er en av dem. Sammen med en av de andre frontfigurene, David Hogg, har hun kompromissløst kjempet strengere våpenlovgivning siden skolen ble rammet for et år siden.

- Skam dere. 

Drapsmannen Nikolas Cruz, brukte en halvautomatisk rifle, AR-15, et våpen som ble laget for bruk i krig, men som selges i millioner i USA.

– Til alle politikere som tar imot penger fra NRA, skam dere! sa Emma Gonzalez rett etter massakren. Hun var rasende på USAs mektige våpenlobby, og minst like rasende på politikere som får støtte og valgkampbidrag fra lobbyen NRA (National Rifle Organisation). Og: - Kommer presidenten og forteller meg hvilken grusom tragedie dette er, og at det aldri må skje igjen, skal jeg mer enn gjerne spørre ham hvor mye penger han har fått fra NRA, sa over­levende Emma Gonzalez.

19-åringen har vokst med at skoleskytinger nærmest er dagligdags. Det er en del av deres liv. En sa: Vi tilhører den generasjonen som har gjemt oss i skap og ventet på politiet, eller at en med våpen kommer og skyter oss. Vi er de som har førstehåndskjennskap.

Hva har de oppnådd, ett år etter at de gikk fra å være skoleelever til aktivister?

Valget. 

Bevegelsen som ble dannet i kjølvannet av tragedien, March for Life samlet hundretusener til demonstrasjon mot våpenlovene i mars, og 800 grupper er etablert rundt om i USA. Målet var noen måneder lenger fram, til mellomvalget i USA. Ville de unge førstegangsvelgerne møte opp og stemme på politikere som ville gjøre noe med våpenloven?

Selv om mediedekningen ble mindre, brukte de unge aktivistene tida fram til valget med å reise rundt i landet, for få de unge velgerne til å registrere seg, og faktisk stemme, i november i fjor.

Likevel ble provåpen-politikere valgt i Florida. Det andre grunnlovstillegget – altså retten til å bære våpen – sitter dypt i den amerikanske folkesjela. Dagen etter tvitret NRA en takk til alle de som stemte: «dere er den mektigste kraften i amerikansk politikk og vi vil aldri slutte å kjempe mot anti-våpen-elitistene som vil ødelegge våre grunnlovsrettigheter.»

De unge. 

Men de unge aktivistene kan ha bidratt på et felt som vil bli enda viktigere om to år, når USA skal velge sin neste president: 31 prosent av velgerne mellom 18- 29 år stemte, en økning på ti prosent. Nå er ikke dette tallet akkurat høyt, men faktisk det høyeste i et mellomvalg på flere tiår.

March for life kan nok ikke ta æren alene, men som en kampanje-ekspert sier til avisa The Guardian: – Politiske aktivister har forsøkt å knekke ungdomskoden i årevis. Nonnen Judy Byron er en av dem som er inspirert av skoleelevene: – De har forandret det politiske landskapet på en måte voksne aktivister ikke har klart. Men vi kan ikke overlate de tyngste løftene til de unge.

Så noe har de oppnådd. Og hvis de fortsetter å være et torn i øyet for våpenlobbyister, ikke gi seg, fortsette å aksjonere, kan holdningen til at våpen som en næremst gudegitt rettighet, endre seg.

Voksne folk. 

I dag er Emma Gonzalez 19 år. David Hogg er 18. De har gått fra å være vanlige skoleelever til aktivister. Da har de også måttet tåle voksne menneskers ufølsomhet. De er blitt mistenkeliggjort og latterliggjort for å bare være ute etter sine 15 minutter i rampelyset. – Det er ingenting med den lesbiske skinheaden som imponerer meg, uttalte en republikansk politiker. Han beklaget det riktignok senere, etter massiv kritikk. Laura Ingram, programleder på Fox News gjorde narr av at David Hogg ikke kom inn på det universitetet han ønsket.

De har også blitt beskyldt for å være såkalt «crisis actors». Det er skuespillere eller frivillige som deltar i katastrofeøvelser som ofre og redningsmannskap.

Donald Trump Jr. trykket liker på konspirasjons-tweet om David Hogg. Det er altså ikke bare dårlig oppførsel fra nett-troll vi snakker om.

Harry Potter. 

Hva gjør det med dem? De sørger, har opplevd traumatiske hendelser som vil prege dem resten av livet. Emma Gonzalez har fortalt hvor ubehagelig det er å bli kjent igjen på gata - vil de skyte henne eller takke henne?  Hun har barbert bort håret på hodet, og rundt håndleddene har hun gummiarmbånd for å minnes de som ble drept på skolen hennes.

«Alle vi som overlevde, vet hvordan det må føles å være Harry Potter», har hun skrevet. Den unge trollmannen som ble berømt for å ha overlevd, mens de han var glad i, døde.

Og arret i pannen som alle kjenner igjen – og som hele tiden minner ham om den verste dagen i livet.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar