Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Kvinner og barn først!

Ungarn trenger flere barn. Derfor vil statsministeren gi penger til kvinner som føder mange.

Publisert: 11. feb 2019

Får du fire barn, skal du slippe inntektsskatt livet ut, lovet Ungarns statsminister Viktor Orbán i sin tale til nasjonen på søndag.

Ved første øyekast kunne det høres riktig fint ut: Mer økonomisk støtte til kvinner som får barn. Men det er ikke omtanke for landets gravide og kommende barnefamilier som er hans drivkraft.

Han vil ikke ha hvilke som helst barn. Han vil ha ungarere.

Jo flere ungarere, jo færre innvandrere.

– For vesten er svaret immigrasjon. Vi trenger ungarske barn, sa Orbán i talen.

Les mer: – Orbán er Ungarns eneste håp

Dagligdags. Fremmedfiendtlig retorikk er dagligdags tale for lederen av EU-landet Ungarn. Derfor er det en økende hodepine for EU å takle at enkelte medlemsland i stadig større grad handler og snakker i strid med unionens kjerneverdier. Dette blir EUs største utfordring foran valget i mai. Da skal velgere fra de 27 medlemslandene stemme om sammensetningen i det nye EU-parlamentet. Euroskeptikere, nasjonalister og høyrepopulister kan komme til å få en tredjedel av de 751 plassene, ifølge ulike meningsmålinger. Det kan i tilfelle endre balansen i unionen, og hvor tyngdepunktet vil befinne seg. EUs uregjerlige flokk finner sammen og søker støtte hos hverandre.

Ikke marginale. I dagens politiske virkelighet er høyrepopulistiske partier ikke lenger marginale, men samler stor støtte i mange land. Samtidig har sosialdemokratiske partier mistet oppslutning, det samme gjelder tradisjonelle, konservative partier.

Enkelte trekker det enda lenger. Viktor Orbán ser på seg selv som en slags hærfører for resten av Europa. En selverklært forsvarer for Europas kristne verdier, i en tid der «islam banker på Sentral-Europas dør». Da han vant valget i fjor vår, sa han at «vi har erstattet et sammenbrutt, liberalt demokrati med et kristent demokrati for det 21 århundre».

Han bruker den religiøse korsfareretorikken uten blygsel for å underbygge motstanden mot flyktninger og innvandrere, som det forøvrig er forsvinnende få av i Ungarn. Han spiller på holdninger og fremmedfrykt som er der allerede.

I talen søndag hevdet han forøvrig også at Brussel kontrolleres av den liberale, amerikanske milliardæren George Soros, og at planen hans er å ødelegge den europeiske identiteten med muslimsk masseinnvandring.

Les mer: Ytre høyres vennlige ansikt

Mykt? «Smart diktatur» og «myk fascisme» er uttrykk som er brukt om Viktor Orbáns stålkontroll over landet. Valg blir avholdt, folk stemmer fram sin kandidat og alt framstår greit. Men budsjettkutt, grunnlovsendringer, pensjonsregler, subtil kontroll over medier og utdanningsinstitusjoner, nye regler for frivillige organisasjoner og en rekke andre tiltak i ly av demokratiet, fører til at opposisjon og motstemmer blir bundet.

Og siste uke kom en knallhard rapport som sier det klart og tydelig: EU-landet Ungarn er ikke lenger et fritt land. Den uavhengige organisasjonen Freedom House analyserer graden av frihet og demokrati i verdens nasjoner, og presenterer årlig sine funn. De skriver at Ungarn har falt fra å være fritt til delvis fritt på grunn av vedvarende angrep fra statsminister Viktor Orbáns parti Fidesz på landets demokratiske institusjoner.

Under Orbán har landet opplevd det mest dramatiske fallet Freedom House noensinne har registrert fra et EU-land, ifølge organisasjonen.

Statsministeren selv virket ikke nevneverdig berørt av rapporten da han holdt sin tale til folket på søndag. Han sa at Europas venstreside er blitt gravleggeren av nasjoner, familien og den kristne livsstilen.

Les mer: Alfred Wiener skjønte i 1919 at det ville gå galt for jødene i hans elskede Tyskland

Familiens år. 2018 var utpekt til «familiens år» i Ungarn. Orbáns definisjon av familie er ungarsk og heterofil, det er ikke plass for annet i hans bilde. I talen lovet han at alle kvinner under 40 år som gifter seg for første gang, skal få et lån på rundt 300.000 kroner, og tilbakebetaling av lånet utsettes i tre år når de får sitt første barn. Fordelene øker jo flere barn man får. Gunstige boliglån og prisavslag på sjusetere er også i potten.

En ting har Orbán rett i: Det fødes færre og færre barn i Europa. Også land som Slovenia, Kroatia, Slovakia og Serbia sliter med lave fødselstall samtidig som mange med utdanning flytter utenlands for å tjene penger. Ifølge FN ligger nesten alle land med raskest minkende fødselstall i Øst-Europa.

Men Orbán skyver kvinner og barn foran seg i kampen for et hvitt Ungarn. Spørsmålet er om de ungarske barna som nå blir født – med økonomisk støtte fra Orbán – blir tilhengere eller motstandere av politikken hans om noen år.

Bildet: Teksten på talerstolen under søndagens tale: vFor oss kommer Ungarn først» Foto: Scanpix/AP

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere