Verdidebatt

Hva er rasisme?

Antirasistisk senter reagerer på at Ålgård baptistmenighet i et tablå om Kongo bruker svartmalte ansikter. "Dette er ikke måten å gjøre det på" uttaler antirasistene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Men hva mener Antirasistisk senter er korrekt måte å framstille en scene fra Kongo på? Mener de faktisk det er rasistisk å forsøke å være naturtro? Er det å være mørkhudet en "feil" i følge antirasistene. En "feil" som er så belastende at en helst bør late som mørk hud ikke finnes. Her bør senteret virkelig gå i seg selv og tenke gjennom hva slags menneskesyn de faktisk formidler med denne kritikken.

Henvisningen til en utdatert amerikansk humorfom kalt "blackface" er både søkt og misvisende. Det diskriminerende ved denne humorformen var jo ikke at de framstilte mørkhudede ved å sverte ansiktet, men at de koblet mørk hud til en naiv og latterlig framtoning. Her snur Antirasistisk senter problemstillingen på hodet ved å framstille hudfargen som problemet, og ikke koblingen til negative egenskaper.

Framstillingen hos Ålgård baptistmenighet hadde ikke noen slik negativ kobling, den var kun et forsøk på en realistisk framstilling av livet i Kongo. Dessuten driver menigheten utvilsomt verdifullt hjelpearbeid og aktiv integreringsaktivitet. Jeg får en viss følelse av at anti- holdningen hos antirasistene i dette tilfellet er mer rettet mot religion og menighetsliv enn mot rasisme.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt