Kommentar

Besatt av å bygge høyt

Donald Trump holder sine landsmenn som gisler for å få bygget en mur mot Mexico. Spillet er så høyt som det kan bli.

Mye kan sies om valgkampen Donald Trump førte for å bli president. Men det viktigste løftet han ga var helt i pakt med det han hadde drevet med hele livet: Bygge noe monumentalt og få andre til å betale for det.

Nedstengingen av det amerikanske statsapparatet er nå midlertidig opphevet i tre uker. Tross en historisk lang shutdown har Trump hittil ikke lyktes med å tvinge demokratene til å bevilge penger til grensemur. Imens truer presidenten med å erklære nasjonal krise for å kunne skaffe seg tilgang til de milliardene han trenger.

Kongressen fastslo for øvrig i forrige uke at Trumps shutdown hadde kostet skattebetalerne 11 milliarder dollar – det dobbelte at det han ønsket å bruke på muren sin.

Ingen høyere. Hele sitt liv har Donald Trump vært besatt av å bygge monumenter, som alle bærer hans navn.

Trump vokste opp i New York i en tid hvor Empire State Building på Manhattan var verdens høyeste bygning. Da tvillingtårnene på World Trade Center reiste seg i 1973, overtok de høyderekorden. Dette gjorde inntrykk på den da 27 år gamle Donald, som var sønn av boligbyggeren Fred Trump, som igjen var sønn av den tyske innvandreren Friedrich Drumpf.

Mens Fred Trump bygget praktiske blokker i drabantbyene, satset sønnen på signalbygg i bykjernen. Ett av dem ser du på bildet over denne artikkelen. Trump World Tower ble oppført fra 1999 til 2001 – og åpnet et par måneder før tvillingtårnene på World Trade Center raste i bakken.

TWT reiser seg 262 meter over bakken og var ved åpningen Manhattans høyeste boligblokk. Viktigere for byggherren var at tårnet raget over nabobygget, selveste FN-bygningen.

Moralsk tyveri. Et fellestrekk ved byggmester Trumps prosjekter er at han konsekvent har presset fram offentlig støtte gjennom hestehandler med politikere han har støttet økonomisk.

Gjennom tre tiår har Trump tilegnet seg enorm erfaring i dette spillet. I boka «Sannheten om Trump» forteller forfatteren Michael D'Antoni hvordan Trumps taktikk er: Han går hardt ut med krav. Når de blir avvist, framstiller han seg som et offer. Han smører tjukt på. Eller som han selv velger å kalle det: Han kommer med «sannferdige overdrivelser».

D'Antonio beskriver byggherren Trump slik: «Han gjør ingen handel med mindre det er noe ekstra – et slags moralsk tyveri – involvert. Ellers er det ikke spennende».

Edruelig. For at ingen skal tro at D'Antonio er nok en forfatter som har kastet seg på bølgen og vil tjene penger på USAs fargerike president, nevner jeg at boka ble utgitt året før Trump ble valgt, og at forfatteren beskriver hovedpersonen slik:

«Jeg opplevde ham som snartenkt, morsom og sjarmerende».

«Han er en mann som passer perfekt for sin tid, alle sine eksesser til tross».

Og når eksesser er nevnt: Trump drikker ikke, røyker ikke og bruker ikke narkotika. Den eneste rusen han innrømmer å være avhengig av er berømmelse og kvinner.

Signatur. Muren mot Mexico var Donald Trumps fanesak under den valgkampen som tok hele verden på sengen for tre år siden.

«Build that wall, build that wall!» fikk han sine tilhengere til å rope, mens han tålmodig ventet for å stille dem spørsmålet: «And who's gonna pay for it?»

«Mexico!!» runget svaret.

Nå som Trump kjemper med alle midler for å realisere sitt signaturprosjekt – dog uten at Mexico betaler – er et av hans viktigste politiske argumenter at muren vil stanse flommen av narkotika inn i landet. Dette bestrides sterkt av politiet, som ikke tror muren vil ha noen dempende effekt.

Samtidig er det verdt å merke seg at Trump på 80-tallet var tilhenger av å legalisere bruk av narkotika i USA, på samme måte som han var tilhenger av fri abort og helsetjenester for alle.

Rettssak på rettssak. Prinsippløshet som ingen andre politikere ville overlevd ser imidlertid ikke ut til å bry Trumps tilhengerne. Det virker heller ikke å bekymre dem at presidenten nå er omfattet av 17 ulike etterforskninger. Eller at han før han ble president hadde vært involvert i 3500 søksmål og rettssaker, ifølge USA Today.

Store bygg reiser seg ikke av seg selv. Og da Trump World Tower ble åpnet skrev arkitekturkritikeren Ada Luise Huxtable megetsigende at «tårnet romantiserte makt» og var «en hyllest til kameraderi og kontantstrøm».

Trump fant imidlertid en setning i det hun hadde skrevet som han klipte ut, forstørret og hengte i resepsjonen, uten hennes tillatelse:

«Dramatisk vakker design».

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar